Door de kredietcrisis hebben zeker tien ziekenhuizen meerdere maanden vertraging opgelopen met hun plannen voor nieuwbouw of renovatie. Banken zijn terughoudend bij het verstrekken van kredieten. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dinsdag laten weten.
Inkrimpen
Tot de ziekenhuizen die niet voldoende geld kunnen lenen behoort het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen. De gemeente Heerlen trok hierover deze week aan de bel. Voor nieuwbouw en renovatie wilde het ziekenhuis in eerste instantie 340 miljoen euro investeren. Inmiddels zijn de plannen ingekrompen tot een bedrag van 220 miljoen.
Onmogelijk
Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat de situatie ‘behoorlijk nijpend’ is. “Ons gebouw is al veertig jaar oud. Daarom voldoet het helemaal niet meer aan de eisen van deze tijd. De spoedeisende hulp is momenteel gevestigd in barakken”, zo vertelt de zegsman van het ziekenhuis, dat vorige week de helft van zijn veertien operatiekamers sloot wegens een door volle verpleeghuizen veroorzaakt gebrek aan ziekenhuisbedden. “Met de marktwerking in de zorg wordt van ons gevraagd om te concurreren. Op deze manier lukt dat helemaal niet.”
Waarborgfonds
Burgemeester van Heerlen Toine Gresel (CDA) uitte zijn zorgen dinsdag in een brief aan minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Hij roept Bos hierin op om het Waarborgfonds voor de Zorg een extra financiële injectie te geven. Dit fonds garandeert geldschieters de betaling van rente en aflossing bij investeringen in de gezondheidssector.
Ziekenhuizen met bouwvertraging
De andere negen ziekenhuizen die bouwvertraging hebben opgelopen zijn volgens de NVZ het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Mesos Medisch Centrum in Utrecht, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Maasziekenhuis in Boxmeer en de Isala klinieken in Zwolle.
Garant
Begin deze maand zei voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Frank de Grave al dat de kredietcrisis ook de ziekenhuizen treft. Hij zei ook dat de overheid, als de situatie voor de zorgsector verergert, garant moet staan voor de ziekenhuizen, op dezelfde manier als zij garant staat voor banken en verzekeraars.
Niet alleen Heerlen
Het ziekenhuis in Heerlen is het eerste dat alarm slaat over bouwplannen waardoor voorlopig een streep moet worden gezet. “Maar als de problemen verergeren, weten we zeker dat meer ziekenhuizen in de problemen raken”, zegt een woordvoerder van de NZa.
Helpende hand
Het kabinet maakte anderhalve week geleden een maatregel bekend om de ziekenhuizen met bouwplannen de helpende hand te bieden. De vergoeding die zij krijgen van de NZa over de rente die zij over hun leningen moeten betalen wordt aangepast. Volgens de NZa-woorvoerder is de hoogte van de nieuwe vergoeding echter nog niet bekend. (Novum)