Het Nederlands-Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos zegt een effectieve behandeling van de ziekte van Alzheimer op het spoor te zijn. De doorbraak hangt samen met de ontdekking van een eiwit dat een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van de ziekte.De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het meest recente nummer van het tijdschrift Science. Naar schatting hebben wereldwijd zo’n 27 miljoen mensen Alzheimer. Volgens deskundigen zal dit aantal zonder effectieve medicijnen verviervoudigen in 2050. Tweederde van alle mensen die dement zijn, lijdt aan een vorm van Alzheimer. Op dit moment is er geen medicijn dat de ziekte kan genezen.
Op de markt
Galapagos is in gesprek met verschillende grote farmaciebedrijven over de ontwikkeling van een medicijn. Volgens Galapagos kan het nog tien jaar duren voordat het middel op de markt is. “Wellicht zal het geneesmiddel er nooit in slagen om iemand zijn geheugen terug te geven,” zegt een van de wetenschappers tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws . “Maar hopelijk kan het zo veel mogelijk hersencellen redden.”
Beurskoers schiet omhoog
Het onderzoek legt Galapagos geen windeieren. De beurskoers van het bedrijf sprong met bijna 30 procent omhoog nadat het nieuws eind vorige week werd bekendgemaakt. Volgens een schatting van Galapagos-bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe zou een Alzheimermedicijn 10 tot 20 miljard euro opleveren, meldt Dow Jones Nieuwsdienst. In de Verenigde Staten is door Galapagos een patent aangevraagd op de ontdekking, die werd gedaan in samenwerking met de universiteit van Leuven en het Belgische onderzoeksbureau VIB.