Ruim vijfhonderd medewerkers in de huishoudelijke verzorging bij Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) zijn boventallig. Dat meldt dagblad De Gelderlander. De organisatie streeft ernaar hen om te scholen tot verzorgenden. Dit betekent dat zij andere werkzaamheden krijgen. Ook de werktijden veranderen. Verzorgenden worden voornamelijk ’s ochtends en ’s avonds ingezet, terwijl medewerkers in de huishoudelijke verzorging overdag werken. In een aantal gevallen worden de medewerkers gekort op hun salaris. De maatregelen zijn noodzakelijk om STMG rendabeler te maken, meldt een woordvoerster. Vakbonden en ondernemingsraad (OR) hebben inmiddels ingestemd met de plannen van de thuiszorgorganisatie, waar ruim drieduizend mensen werkzaam zijn.
Exit huishoudelijke verzorging
Medewerkers in de huishoudelijke verzorging doen schoonmaakwerkzaamheden of regelen andere zaken binnen het huishouden van cliënten. Door een nieuwe wijze van indiceren zijn straks minder huishoudelijk verzorgenden nodig en neemt de vraag naar verzorgenden toe, stelt de woordvoerster. Volgens haar is sprake van een langzaam ‘doorstroomtraject’ en behouden betrokkenen hun huidige salaris. Wel is het zo dat aan dat salaris eerder een maximum zit dan aan de huidige salarisschaal van de huishoudelijk verzorgenden. Op termijn komt de functie huishoudelijk verzorgende te vervallen.
Reorganisatie leidt tot onrust
Volgens medewerkers van de STMG in Bemmel, die niet met hun naam in de krant willen, leidt de reorganisatie tot grote onrust. “Emoties overheersen. Mensen hebben geen keus. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het leuk vinden om met behoud van hun huidige salaris de zorg in te gaan. Maar de meesten denken daar anders over.”
De STMG-woordvoerster ontkent dat sprake is van onrust binnen de thuiszorgorganisatie: “De mensen zijn in december over de plannen geïnformeerd. Wij hebben nog geen signalen gehad dat er veel onrust is onder de medewerkers. We zijn blij dat deze reorganisatie niet leidt tot gedwongen ontslagen. De vakbonden delen die visie.”
In 2006 verdwenen 105 formatieplaatsen bij STMG. Dat is onder meer gebeurd door het afbouwen van een van de vier managementlagen. De thuiszorgorganisatie moest toen 8,6 miljoen euro bezuinigen. Volgens de woordvoerster is nu geen sprake van een financieel probleem bij STMG.