Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bestrijdt dat de beslissing om het baarmoederhalskankervaccin in het rijksvaccinatieprogramma op te nemen overhaast is genomen. Door ‘indianenverhalen’ viel de opkomst van het aantal meisjes sterk tegen. Bijna de helft laat zich niet vaccineren. Klink wil onderzoeken hoe in een volgende campagne meer rekening kan worden houden met de verhalen op internet.
49 Procent
Dit zei Klink dinsdag tegen de Tweede Kamer. Hij wil voorkomen dat andere vaccinatieprogramma’s dezelfde nadelige effecten ondervinden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn veel meisjes weggebleven door de negatieve verhalen die over het vaccin rond gaan. Slechts 49 procent van de opgeroepen meisjes heeft een gratis prik gehaald in de eerste drie weken van de vaccinatiecampagne. Het RIVM, dat de campagne leidt, had op zeventig procent gerekend.
‘Kwalijke nonsense’
Klink zei verontwaardigd te zijn over de ‘kwalijke nonsens’ die verspreid wordt door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en te vinden is op internetsites als YouTube en Hyves. Volgens de minister staat de effectiviteit van het vaccin tegen baarmoederhalskanker voldoende vast. Het vaccin is nu zeven jaar in gebruik. In die tijd ontwikkelden zich bij de gebruikers geen voorstadia van baarmoederhalskanker. Dat het vaccin beschermt tegen deze vorm van kanker noemt Klink ‘onomstreden’.