Hoewel gemeenten meer geld hebben gekregen voor de jeugdgezondheidszorg, bezuinigen ze. De Inspectie voor de Gezondheidszorg noemt dit een ‘zorgelijke tendens’. Dit meldt Binnenlandsbestuur.nl.
Gedrang
Gezondheidszorg voor jonge kinderen komt in het gedrang doordat het geld opgaat aan de oprichting van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). De Inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Gerrit van der Wal, spreekt over een “reëel risico” dat teveel kwetsbare kinderen onnodig op wachtlijsten komen voor dure specialistische zorg.
Bezuinigingen
In een brief aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin spreekt Van der Wal zijn zorgen uit over de bezuinigingen die gemeenten volgens hem doorvoeren in de jeugdgezondheidszorg, met name op de zorg voor nul- tot vierjarigen.”Bezuinigen is steeds vaker het gespreksonderwerp in de contacten tussen de organisaties die de JGZ uitvoeren en de gemeente”, schrijft hij in de brief. “Gemeenten doen daarbij allerlei suggesties om de kosten te verminderen, zoals het verminderen van het aantal contactmomenten. Ook wordt er bezuinigd op maatwerkactiviteiten.”
Zorgelijke tendens
Van der Wal spreekt van een “zorgelijke tendens”. Geld dat vroeger naar de zorg zelf ging, gaat nu op aan het realiseren de oprichting van de Centra voor Jeugd en Gezin en de invoering van het Elektronisch Kinddosier, stelt Van der Wal. Uit gesprekken maakt de Inspecteur-generaal op dat medewerkers weinig merken van het feit dat gemeenten extra geld voor de jeugdgezondheidszorg hebben gekregen. Lees meer op binnenlandsbestuur.nl.