Minister Klink wil alle Nederlanders verplichten een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer zij dit niet vrijwillig doen, laat hij de premie, na een aantal waarschuwingen en boetes, inhouden op het salaris of de uitkering. Dat meldt De Pers.
Trage daling van aantal onverzekerden
De beslissing zal waarschijnlijk vrijdag in de ministerraad worden genomen. Klink vindt dat het aantal onverzekerden te langzaam daalt. Volgens De Pers gaat het om 171 duizend mensen in 2008 tegenover 231 duizend op 1 mei 2007.
Voorgestelde maatregelen
Het wetsvoorstel schrijft een waarschuwingsbrief voor, waarna de onverzekerde drie maanden de tijd krijgt om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Gebeurt dit niet, dan wacht een boete van driehonderd euro en een nieuwe inschrijftijd van drie maanden. Dit proces herhaalt zicht indien nodig, waarna het College voor zorgverzekeringen een verzekeraar toewijst. De premie kan dan worden ingehouden op het salaris of de uitkering. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) staat achter de aanpak van Klink en werkt graag mee. Volgens directeur Verzekeringen van ZN Theo Hoppenbrouwers moeten onverzekerden altijd medische zorg krijgen, maar in feite betalen verzekerden hieraan mee.
Samenstelling groep onverzekerden
Onder de onverzekerden zijn vooral veel allochtonen. De leeftijdscategorie twintig- tot veertig-jarigen is goed voor de helft van het totaal aantal onverzekerden.