Het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) heeft de afgelopen maanden meerdere spoedklussen behandeld. CSZ heeft plots zoveel werk, dat de dreigende opheffing in 2011 voorlopig van de baan lijkt. Door de marktwerking vallen meer CSZ-taken en -verantwoordelijkheden aan bedrijven toe, waardoor CSZ minder werk verwachtte. Anderzijds zijn door de marktwerking zoveel zorgbedrijven in financiële problemen geraakt, dat CSZ een tweede leven lijkt te zijn begonnen. Dat meldt NRC.
Problemen bij Meavita en Phliadelphia veroorzaken topdrukte
Al te ondernemende zorgbedrijven, of slecht geleide, raken in financiële problemen. Het CSZ kan in deze gevallen “bijzondere werkzaamheden” uitvoeren voor VWS en gelieerde instellingen zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door problemen bij onder andere Meavita, Philadelphia, de IJsselmeerziekenhuizen en de Oosterscheldeziekenhuizen is het druk bij het CSZ.
‘Marktwerking is heilzaam’
Naast spoedklussen heeft CSZ ongeveer zeshonderd meer routinematige casussen in behandeling. Het CSZ krijgt veelal volop medewerking van de zorginstellingen. Volgens directeur Gerrit van den Berg komt dat doordat op het moment van het CSZ-bezoek de problemen al te groot zijn. Van den Berg noemt marktwerking heilzaam, “het maakt problemen eerder zichtbaar.” Dit zou het aantal zaken voor het CSZ kunnen verhogen. Lees meer op de site van NRC.