Nederland en andere EU-landen gaan nauwer samenwerken in de behandeling van zeldzame ziektes. De landen gaan de aanpak van zeldzame ziektes bundelen in kenniscentra. Ook gaan ze samen de strijd aan tegen de ziekenhuisbacterie MRSA en ander leed door behandelingen in ziekenhuizen.
Schoolvoorbeeld van nut Europa
Ministers van Volksgezondheid van de EU-landen hebben dit dinsdag bij beraad in Luxemburg afgesproken. Zo kan bijvoorbeeld Nederland een specialist worden in de ene ziekte, Cyprus in een andere ziekte. “Dit is een schoolvoorbeeld van een onderwerp waar Europa nuttig is”, zei EU-commissaris Androulla Vassiliou tijdens het beraad. “Elke ziekte apart komt maar weinig voor in een land. Maar samen raakt het wel zes procent van de Europese bevolking: 29 tot 36 miljoen EU-burgers.”
Onnodig leed door behandeling
In de EU sterven ongeveer veertigduizend patiënten per jaar aan infecties die ze in het ziekenhuis oplopen, bijna evenveel als door het verkeer in de hele Europese Unie. Gemiddeld ondervindt tien procent van de ziekenhuispatiënten in de EU onnodig leed door de behandeling. Op voorstel van Vassiliou komen er campagnes voor handen wassen in ziekenhuizen en verbeterde opleidingen. Doel is dat zorginstellingen hun medische missers en ziekenhuisinfecties bekendmaken, opdat anderen ervan kunnen leren. (ANP)