De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) luidt in een rapport de noodklok over misstanden bij nieuwe thuiszorgverleners. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal zei dit woensdag in het televisieprogramma EénVandaag. Volgens hem is de zorgverlening van veel instellingen onder de maat en is in sommige gevallen zelfs sprake van fraude en oplichting.
Gevaarlijk kennisgebrek
Volgens Van der Wal komt het voor dat zorgverleners zich presenteren als verpleegkundige, terwijl zij daarvoor niet de vereiste diploma’s hebben. “Dat is oplichting”, aldus de inspecteur-generaal. Hij wijst ook op het gevaar dat patiënten daardoor lopen. Sommige thuiszorgmedewerkers weten volgens hem niet eens hoe een infuuspomp werkt of halen medicijnen door elkaar.
Gebrek aan toezicht
Van der Wal verbaast zich over het gebrek aan toezicht op de thuiszorg. “Als je kerstkaarten wilt verkopen in Nederland dan heb je een vergunning nodig. Voor thuiszorg is dat niet het geval.” Dat maakt de opsporing van fraude lastig. Van der Wal erkent dat ook de IGZ niet weet hoeveel thuiszorgbedrijven er precies zijn en hoe ze zijn georganiseerd.
Geld achterover drukken
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) sprak in EénVandaag van “een zeer alarmerend en ernstig rapport” en heeft maatregelen aangekondigd. “Wat ik het ergste vind, is dat er bedrijven zijn die proberen via de zorg geld achterover te drukken. Ze willen niet de goede zorg leveren, maar zoveel mogelijk winst maken. Dat staat haaks op het beleid dat ik voorsta”, aldus Bussemaker.
Misstanden opsporen en voorkomen
De staatssecretaris wil dat er een verplichte registratie komt voor thuiszorgbedrijven zodat de opsporing van misstanden makkelijker wordt. Ook zal het zogenoemde persoonsgebonden budget (pgb), waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, vanaf september niet meer aan bemiddelingsbureaus worden overgemaakt, maar alleen nog aan de patiënten zelf. (ANP)