SP-kamerlid Renske Leijten wil een vergunningsplicht invoeren in de thuiszorg. Dat zegt zij in reactie op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over misstanden in de thuiszorg.
Kwaliteit van thuiszorg toetsen
Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat er een verplichte registratie komt voor thuiszorgbedrijven zodat de opsporing van misstanden makkelijker wordt. Leijten noemt dit een “non-oplossing”. Nieuwe thuiszorgorganisaties hoeven geen kwaliteitstoets te ondergaan. Leijten: “Er moet per direct weer een kwaliteitstoets komen voordat allerhande sjacheraars zich kunnen voordoen als een gekwalificeerd thuiszorgbureau. Het voordeel van een vergunning vooraf is ook dat je de vergunning kunt intrekken als de kwaliteit onder de maat is.”
Geen zorg door pgb-bureaus
Ook Per Saldo, belangenvereniging van budgethouders, wil maatregelen en biedt daartoe een gedragscode. Hierin staat onder meer dat pgb-bureaus zelf geen zorg mogen verlenen, dat zou belangenverstrengeling zijn. Per Saldo biedt staatssecretaris Jet Bussemaker dinsdag 16 juni de gedragscode aan. De organisatie wil met de gedragscode een bijdrage leveren aan het oplossen en voorkomen van misstanden in de thuiszorg.
Consequenties aan gedragscode
Aline Saers, directeur Per Saldo, wil de gedragscode opvolgen met een keurmerk. Saers: “Nu de basis is gelegd, is het tijd voor de volgende stap: de ontwikkeling van het keurmerk. Pas dan is dit traject af en krijgt de budgethouder een goed instrument in handen om zichzelf te beschermen tegen malafide pgb-bureaus: zonder keurmerk worden er geen zaken gedaan. Na het verkrijgen van de financiering kan het keurmerk binnen negen maanden gerealiseerd worden.” Uitvoerende organisaties, zoals de zorgkantoren, het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) en gemeentelijke instanties kunnen consequenties verbinden aan het niet hebben van een keurmerk.
Misstanden in de thuiszorg
Uit het rapport van de IGZ blijkt dat personeel vaak onvoldoende opleiding heeft genoten, maar ook dat er fraude plaats vindt.