Persoonlijke aansprakelijkheid voor falende bestuurders in de zorg. Afschaffing van een gouden handdruk bij vertrek. En de mogelijkheid dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen in de toekomst failliet kunnen gaan. Hiertoe zal het kabinet vandaag op voorstel van minister Klink (CDA) van Volksgezondheid en staatssecretaris Bussemaker (PvdA) besluiten, meldt de Volkskrant.
Recente schandalen bij zorgaanbieders
De bewindslieden reageren met de voorstellen op recente schandalen in de zorg. Thuiszorgorganisatie Meavita is failliet gegaan. De IJsselmeerziekenhuizen zijn bijna omgevallen. En Philadelphia leed 34 miljoen verlies door vastgoedtransacties.
Professionalisering bestuur en toezicht
Klink en Bussemaker vinden dat het bestuur van zorginstellingen moet worden geprofessionaliseerd. Bestuurders moeten dreigende financiële problemen op tijd melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit, aldus de Volkskrant. “Ook problemen met de kwaliteit van de zorg en veiligheidsrisico’s moeten via een early warning-systeem worden gemeld.
Nalatige bestuurders en toezichthouders aansprakelijk stellen
Als bestuurders nalatig zijn, worden ze aansprakelijk gesteld. Ook het functioneren van de leden van de raad van toezicht wordt ‘toetsbaar’. De bewindslieden stellen voor om het aantal functies dat leden van zo’n raad mogen hebben, te beperken. Bij Philadelphia was Elco Brinkman de afgelopen jaren voorzitter van de raad van toezicht: een van zijn tientallen functies. Voorzitter Loek Hermans van de raad van toezicht van Meavita doet in aantal functies nauwelijks voor hem onder. Beiden bekleden ruim dertig functies. Bij Meavita vertrok de topman met ruim vier ton, bij Philadelphia liepen de vertrekpremies op tot ruim drie ton. Onder het voorgestelde nieuwe regime zouden zij waarschijnlijk allen voor de rechter moeten verschijnen.
Zorgsalaris verbinden met normbedragen overheid
Klink en Bussemaker zouden de maximum salarisnorm van 247 duizend euro per jaar die NVTZ en NVZD onlangs hebben voorgesteld niet overnemen. Zij willen de beloning in de zorg ‘verbinden’ aan normbedragen voor beloningen in overheidsfuncties. De Volkskrant meldt dat zij de beloning in de zorg ‘verbinden’ aan normbedragen voor beloningen in overheidsfuncties.