De driehoofdige raad van bestuur van bloedbank Sanquin heeft in 2008 gezamenlijk 817.000 euro ontvangen. Dat is 9.000 euro meer dan in 2007. Dat meldt het Nederlands Dagblad.
Donoren hekelen topsalarissen
De salarissen zijn inclusief voorzieningen voor pensioenen en sociale zekerheid. Volgens een woordvoerder van Sanquin is de stijging conform de cao-afspraken. In 2007 is er ook al consternatie geweest rondom de hoge beloningen van Sanquin-bestuurders. Donoren zijn destijds afgehaakt omdat zij zelf belangeloos bloed afstaan en hiervoor geen vergoeding krijgen. Inmiddels worden reis- en parkeerkosten wel vergoed. Minster Ab Klink van VWS heeft destijds niet ingegrepen, omdat hij dit een taak van de raad van toezicht achtte.
Tijdbom onder bloedvoorziening
Joost Hardeman, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren (LVB), is verontwaardigd over de stijgende salarissen. Hardeman: “De voorzitter verdient meer dan een bestuurder bij het grootste academische ziekenhuis van Nederland.” De LVB vindt de beloningen voor een aantal leden van de raad van toezicht veel te hoog gezien het geringe werk dat zij moeten doen. De andere leden lieten hun vergoeding over 2008 overschrijven naar een goed doel. Hardeman noemt de salarissen een “tijdbom onder de bloedvoorziening”.
Beloningen in de belangstelling
Veel organisaties maken nu hun jaarverslagen openbaar. De salarissen en bonussen van de bestuurders halen veelvuldig de media. Onlangs berichtten we over vertreksommen voor bestuurders en managers van Meavita en over de salarisverhoging voor bestuurders van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg. Dichterbij-bestuurder Jef Hendriks kreeg bij vertrek bijna zes ton. Lentis-voorzitter Bert van der Hoek ontving over 2008 twee ton salaris. De beloningen voor zorgbestuurders staan weer ter discussie in de Tweede Kamer. VWS wil de beloning in de zorg ‘verbinden’ aan normbedragen voor beloningen in overheidsfuncties. (ANP/ND)