Mensen die zes maanden of meer achterstand hebben bij het betalen van hun zorgpremie, kunnen een boete krijgen in de vorm van een bestuursrechtelijke premie. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) kan hen vanaf dit najaar hen een ‘bestuursrechtelijke premie’ opleggen die gemiddeld dertig procent hoger ligt dan de huidige premie. De wanbetalers moeten deze hogere premie blijven betalen tot hun betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar volledig is weggewerkt.
Boetepremie wordt via salaris ingehouden
De fors hogere premie zal via beslag op het salaris of de uitkering worden ingehouden. Bovendien riskeren de wanbetalers dat de maandelijkse zorgtoeslag wordt ingetrokken. Dat is een van de gevolgen van de wet Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering die maandag door de Eerste Kamer werd behandeld. De Tweede Kamer stemde eerder al in met de hardere aanpak van wanbetalers. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwacht veel van de harde aanpak. Hij denkt dat het aantal wanbetalers de komende jaren met 50.000 per jaar zal afnemen.
Wanbetalers zorgpremie kosten staat 160 miljoen euro
Hoewel de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) met onder meer een streng boetebeleid in 2006 is ingesteld om het aantal wanbetalers terug te dringen, is in 2008 het aantal wanbetalers met zestien procent gestegen tot 279.520. Dit is 2,2 procent van de Nederlandse bevolking. Bijna 100.000 van hen staat al drie jaar of langer te boek als wanbetaler, blijkt uit de Verzekerdenmonitor 2009 van het Ministerie van VWS. Ze kosten de staat veel geld, doordat de overheid de verzekeraars compenseert. Bij een betaalachterstand aan de zorgverzekeraar van meer dan zes maanden, compenseert het ministerie de zorgverzekeraar. Deze regeling koste het ministerie € 160 miljoen.