Minister Ab Klink van VWS grijpt niet in op de prijs van (on)gezonde voeding. Hij wil het voedingspatroon van Nederlanders niet beïnvloeden door prijsmaatregelen. De minister baseert zich op een onderzoek naar de prijs als factor in voedselkeuze.
Effectieve maatregelen niet voor handen
Alhoewel prijs een rol speelt bij de keuze voor producten, bestaan er geen bewezen effectieve prijsmaatregelen die de overheid nu kan nemen. Klink roept het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en consumenten op zelf maatregelen te nemen. VWS: “Klink vindt dat zij moeten nagaan welke bijdrage zij kunnen leveren aan het makkelijker maken van een gezonde keuze. Zij hebben hierin allemaal hun eigen verantwoordelijkheid”. De minister denkt bijvoorbeeld aan het terugdringen van volumevoordeel bij ongezonde producten en gezonde producten juist vaker in de aanbieding doen.
Prijsverhoudingen van porties
Onderzoekers van de Vrije Univesiteit (VU) in Amsterdam menen dat te dikke mensen zich eerder dan mensen met een normaal gewicht laten verleiden door lagere prijzen om een extra grote zak patat te kopen. De VU-onderzoekers ontdekten dat te zware mensen eerder kiezen voor kleinere porties frisdrank en junkfood, zolang die naar verhouding niet duurder zijn dan groter hoeveelheden. Het onderzoek bestond uit een vragenlijst die bezoekers van fastfoodrestaurants invulden.
Gezonde voedselkeuze bevorderen
Het onderzoek naar het belang van prijs in de voedselkeuze van consumenten heeft de Tweede Kamer laten uitvoeren in het kader van het beleid om de keuze voor gezonde voeding te vergemakkelijken. Lees de brief die minister Klink aan de Tweede Kamer stuurde over de uitkomsten van het onderzoek.