De hervorming van de gezondheidszorg staat centraal als het om het herstel van de Amerikaanse economie gaat. Dat zei president Barack Obama woensdagavond tijdens een persconferentie waar hij zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg verdedigde.
Verlies van verzekeringen
“Door de oplopende kosten voor de gezondheidszorg gaan Amerikanen failliet. Elke dag verliezen 14.000 mensen hun ziektekostenverzekering.” De president stelt dat als de kosten voor de zorg niet onder controle worden gebracht, ook het land bankroet zal gaan. “We willen een hervorming doorvoeren die minder kost, meer keuzevrijheid biedt en waarop alle Amerikanen kunnen rekenen. En we zullen het dit jaar doen,” aldus Obama.
Kostbaar hervormingstraject
De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Bij veel Republikeinen, maar ook bij leden van de Democratische Partij stuiten de plannen op steeds meer weerstand. Vooral vanwege de gigantische kosten van circa één biljoen dollar (zevenhonderd miljard euro) om voor alle Amerikanen betaalbare zorg te realiseren.
Clinton faalde in aanpak
Van de ruim driehonderd miljoen Amerikanen hebben er ongeveer 47 miljoen geen ziektekostenverzekering. Bill Clinton probeerde in het begin van zijn ambtsperiode met de hulp van zijn vrouw Hillary daar ook verandering in te brengen. Die poging liep op een mislukking uit.
Financiële ineenstorting
Obama liet zich ook uit over de financiële situatie in zijn land. “We stonden aan de rand van een complete financiële ineenstorting. We zijn van die rand verwijderd geraakt.” Obama spreekt van stabilisatie in het Amerikaanse financiële systeem. Obama heeft na zijn beëdiging een peperduur stimuleringspakket voor de economie door het parlement geloodst. Maar de economische zorgen blijven alsnog groot. De werkloosheid blijft oplopen. Veel maatregelen zullen naar verwachting komend jaar pas effect hebben.
Populariteit vergelijkbaar met Bush
Na een half jaar lijkt de hoop op snelle verandering bij mensen langzamerhand om te slaan in teleurstelling. Uit een peiling bleek onlangs dat de populariteit van Obama is gedaald tot 57 procent. Hij is daarmee even geliefd als zijn voorganger George Bush na diens eerste zes maanden in functie. (ANP)