De inkomensverschillen van specialisten tussen academische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen zijn de afgelopen vier jaar sterk opgelopen. Academische ziekenhuizen betalen vaak bonussen en andere extra’s, zo voorkomen ze een overstap naar de algemene ziekenhuizen. Dat meldt NRC.
Dubbel verdienen in algemene ziekenhuizen
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) wil dat het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingrijpen. Specialisten in algemene ziekenhuizen verdienen gemiddeld twee keer zoveel dan specialisten in de academische ziekenhuizen. Dit terwijl alle specialisten de afgelopen jaren meer behandelingen zijn gaan uitvoeren. Specialisten in academische ziekenhuizen zijn echter volgens de cao gebonden aan een maximumsalaris van 113.000 euro. In de algemene ziekenhuizen zijn de specialisten meer gaan verdienen, omdat zij per uur betaald krijgen.
Bindingspremies
Om te voorkomen dat specialisten de overstap naar een algemeen ziekenhuis maken, bieden academische ziekenhuizen bindingspremies, arbeidsmarkttoeslagen of dertiende maanden. Een bindingspremie is een premie die wordt uitgereikt als specialisten een overeengekomen termijn hebben gewerkt bij een ziekenhuis. De premie wordt na verloop van die termijn uitgekeerd. Volgens NRC betaalt Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan 87 specialisten een bindingspremie van duizenden euro’s. Het UMC St. Radboud in Nijmegen keert ieder jaar een arbeidsmarkttoelage uit aan vijf specialisten. De toelage loopt op tot twintig procent van hun salaris. Ook biedt het St Radboud extra flexibele arbeidsvoorwaarden om de specialisten te behouden.
Onderzoek PwC
PricewaterhouseCoopers onderzoekt de inkomensverschillen in opdracht van VWS. Het rapport wordt eind dit jaar verwacht.