Slechts twee ziekenhuizen in Nederland hebben het milieu ISO14001-certificaat en geen enkel ziekenhuis beschikt over het Milieukeur. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam scoort het best op groen ondernemen. Dat meldt Medisch Contact.
ISO14001-keurmerk
HetISO14001-keurmerk staat garant voor een goede registratie van alle milieuzaken en betekent dat de instelling werkt aan een verbetertraject. Het UMC Utrecht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht hebben het certificaat. Het certificaat van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is verlopen. Het ziekenhuis heeft geen milieucoördinator meer om de omvangrijke administratie bij te houden die met het certificaat gepaard gaat.
Criteria voor cv-ketels
Het Milieukeur kent de gradaties brons, zilver en goud. Het OLVG heeft bijna het bronzen keurmerk verdient. Het ziekenhuis deed samen met vijf anderen mee aan de pilot. Eén van de criteria is bijvoorbeeld dat er alleen HR cv-ketels meteen ketelrendement dat gemiddeld hoger ligt dan 92 procent aanwezig mogen zijn. Het OLVG doet minder vaak een beroep op cv-ketels door een installatie voor warmtekrachtkoppeling. De installatie zet gat met een hoog rendement om in warmte, koelte of elektriciteit.
Er zijn meer initiatieven op dit gebied in de zorg. Rivas Molenhoek in Gorinchem maakt gebruik van een energiezuinige warmtepomp die tegen lage kosten een prettig binnenklimaat voor de bewoners realiseert. De pomp is gekoppeld aan het gebouwbeheersingsysteem. Bekijk de video over de warmtepomp op Skipr WebTV.
Milieu is geen core business
Ellen Parma, milieucoördinator van het OLVG, vindt de criteria niet te ambitieus. In Medisch Contact zegt zij: “De ziekenhuizen moeten meer doen aan milieubeleid, maar het leeft onvoldoende op directieniveau. Directies redeneren dat de patiënt de core business is en het milieu iets is van buiten het ziekenhuis, terwijl het hele leven verbonden is met het milieu. Artsen zijn de enigen die de ziekenhuisdirecties over de streep kunnen trekken om milieuvriendelijker te handelen. Milieuzorg is preventieve gezondheidszorg, milieu heeft alles te maken met gezondheid.”
Elektriciteit, brandstof en afvalstoffen grootste boosdoeners
Ziekenhuizen belasten het milieu voornamelijk door overmatig elektriciteitgebruik, het gebruik van brandstoffen en afvalstoffen. Ook heeft de wet een uitzondering gemaakt voor medische hulpmiddelen om PVC te gebruiken. PVC kan niet alleen schadelijk zijn voor de patiënt, maar ook recycling is nauwelijks mogelijk. Ongeveer 20 tot 25 procent van het medisch afval van ziekenhuizen in Europa bestaat uit PVC-plastic. Het OLVG gebruikt PVC-vrije infuuszakken. Lees het gehele artikel over groene ziekenhuizen van Medisch Contact.