Bestuursvoorzitter Pieter Vierhout van de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes is verbaasd over de vergunning die ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen heeft gekregen voor een hartcentrum in Terneuzen. Ook Goes was in de markt voor het eerste Zeeuwse cardiologisch interventiecentrum.
Achter het net
Het ziekenhuis in Terneuzen kreeg eind vorige week officieel toestemming van het ministerie van VWS voor de vestiging van een hartcentrum. Daarmee lijkt Goes achter het net te vissen, want Zeeland telt te weinig patiënten om twee dottercentra open te houden. Vierhout noemt de afgifte van een vergunning vreemd. In de Provinciale Zeeuwse Courant verwijst Vierhout daarbij naar afspraken met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).”De NMa heeft ons verzocht iets soortgelijks op te zetten”, aldus Vierhout. “Daar zijn we nog druk mee bezig. Ik ga zeker bij de inspectie informeren hoe dit nu verder moet.”
Voorkeur
De Zeeuwse ziekenhuizen strijden al enige tijd om een hartcentrum. Aanvankelijk leek ziekenhuis Walcheren in Vlissingen de beste kans te maken, aangezien het ziekenhuis al langer beschikt al over een katheterisatiekamer waar gedotterd kan worden. Probleem is dat het ziekenhuis in geval van complicaties is aangewezen op ziekenhuizen die naar het oordeel van de Gezondheidsraad te ver weg liggen, namelijk in Breda en Antwerpen. Door de fusieplannen van de Oosterschelde ziekenhuizen en ziekenhuis Walcheren leek Goes in een keer de aangewezen plek voor een hartcentrum, temeer daar deze locatie vanwege de centrale ligging de voorkeur heeft van de meeste betrokken artsen.
Samenwerking
Het ministerie heeft nu toch gekozen voor Terneuzen, ondermeer vanwege de intensieve samenwerking met het gespecialiseerde hartcentrum van het Maria Middelares ziekenhuis in Gent. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist wel dat er tussen ZorgSaam en de andere Zeeuwse ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst komt voor het hartcentrum. Een hartinterventiecentrum moet minimaal zeshonderd patiënten per jaar behandelen. Zeeuws- Vlaanderen heeft er driehonderd van eigen grond. Boven de Westerschelde hebben jaarlijks zeshonderd patiënten dotterbehandeling nodig. In de PZC laat een woordvoerder van ZorgSaam weten dat de cardiologen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, zoals het nieuwe Zeeuwse fusieziekenhuis gaat heten, straks ook in Terneuzen gewoon hun werk doen. Met het hartcentrum is een investering van 4,5 miljoen euro gemoeid.