Chloor in het drinkwater voorkomt een reeks doden en zieken door legionella. Dat stelt hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven. Vooral door de leidingen van zieken- en verpleeghuizen en zwembaden waar veel gehandicapten komen, zou het water moeten worden gechloreerd.
RIVM steunt chloortoevoeging
Ze schat dat jaarlijks achthonderd mensen aan legionella overlijden, zegt ze maandag in de GPD-kranten. Dit is veel hoger dan de officiële cijfers. “Op zich zou het voor iedereen goed zijn, maar dat kan politiek gezien niet. Chloor heet vies te zijn en is niet goed voor het milieu,” aldus de medewerkster van de faculteit Bouwkunde.
RIVM adviseert liever geen chloor
Jim van Steenbergen, Hoofd Infectieziektenbestrijding van het RIVM, zegt in De Gelderlander dat Van Bronswijk een goed punt heeft. Volgens het RIVM zijn er chloortoevoegingen die smaakloos zijn. In een ANP-verklaring is hij echter gematigd positief. Het toevoegen van chloor zou een laatste maatregel zijn. Sommige instellingen kunnen het legionellaprobleem moeilijk onder controle krijgen. Dan adviseert het RIVM wel eens chloor toe te voegen. “Echt verstandig vinden wij het niet,” aldus arts Jim van Steenbergen. Lees meer in De Gelderlander.(ANP)