Isala klinieken in Zwolle streeft naar een bedrijfsresultaat van tien procent van de omzet en een solvabiliteit van vijftien procent in 2013. Dit is nodig om de bouw van een nieuw ziekenhuis te financieren. Isala wil geen beroep doen op de overheid en heeft 442 miljoen euro van een bankconsortium onder leiding van de Rabobank. Dat stelt bestuursvoorzitter Marjanne Sint in een interview gepubliceerde door AME Research.
Focus op winst
De focus op winst is opvallend, omdat ziekenhuizen zich voorheen altijd richten op omzet. De doelstelling van tien procent is ambitieus, gezien topklinische ziekenhuizen gemiddeld een operationele winstmarge van 3,5 procent behaalden in 2008. Eind december 2008 had Isala voor 67,9 miljoen euro leningen afgesloten. In 2013 wil het ziekenhuis dit terugbrengen tot 24,1 miljoen euro. De omzet van Isala is in 2008 met 7,9 procent gestegen. Deze groei is voornamelijk gerealiseerd in het vrije prijs segment.
Uitsluiten van belangenverstrengeling
Isala heeft een roll-over lening afgesloten met een looptijd van twintig jaar. Hierbij geldt een variabele rente waarvan het risico is afgedekt met een renteswap. Isala heeft alleen onderhandeld met het consortium onder leiding van de Rabobank, omdat ING, ABN AMRO en de Deutsche Bank zich terugtrokken door de kredietcrisis. Sint benadrukt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling bij de lening. Bert Bruggink was ten tijde van de onderhandelingen zowel lid van de raad van toezicht als CFO van Rabobank Nederland. Sint in het artikel: “Binnen de Isala klinieken is het protocol van de raad van toezicht van Stichting Isala klinieken inzake belangenverstrengeling van kracht. Op grond van dit protocol was de heer Bruggink nooit bij de besprekingen in de raad van toezicht als deze over kredietverlening ging.”
Marjanne Sint
Geïnteresseerd in de drijfveren van Marjanne Sint? In het septembernummer van Skipr magazine staat een uitgebreid interview met Marjanne Sint. Bestel het magazine of neem een gratis abonnement.