Vakbonden en werkgevers krijgen een maand extra om tot een ambulance-cao te komen. Dat heeft minister Ab Klink van VWS aan de partijen geschreven. De deadline staat nu op 1 oktober. De onderhandelingen verlopen echter stroef.
Werkgelegenheid garanderen
De nieuwe Wet Ambulance Zorg (WAZ) treedt op 1 januari 2011 in werking. Vanaf dat moment krijgt in iedere regio één organisatie een vergunning om het ambulancevervoer te verzorgen. ABVAKABO FNV, FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en CNV Publieke Zaak willen dat de werkgelegenheid in de ambulancesector na de invoering van de nieuwe wet wordt gegarandeerd. De nieuwe en enige vergunninghouder is namelijk niet verplicht om personeel van andere diensten over te nemen.
‘Werkgevers zoeken conflict’
CNV Ambulance spreekt van een geluk bij een ongeluk, omdat er nu weer ‘lucht’ in de onderhandelingen zit. De vakbond vreesde dat het onderhandelingsproces onder druk zou komen te staan, omdat de werkgevers de onderhandelingen een week eerder nog hadden opgeschort voor intern beraad. ABVAKABO FNV is minder positief. De vakbond meent dat werkgevers aansturen op een conflict en vreest dat er ontslagen zullen vallen. ABVAKABO FNV stelt dat de werkgevers dat conflict kunnen krijgen als ze niet minimaal aan zes harde eisen willen voldoen. De vakbond stelt eisen op het beide van lokale publieke regelingen, behoud pensioenregeling, werkgarantie, kostenneutraliteit, ontziemaatregelen en de ambtelijke status.
‘Vakbonden bouwen muren’
In een gezamenlijke verklaring stellen de werkgeversorganisaties vast dat er sprake is van een steeds verdere verwijdering van de doelen en hebben daarom besloten tot intern beraad. Zo vinden de organisaties bijvoorbeeld dat er “met grote emotie muren worden opgebouwd om de grote diversiteit aan en omvang van lokale regelingen te beschermen.” De voorstellen van de vakbonden zijn weinig vernieuwend en hebben niet de potentie zich daartoe te ontwikkelen, stellen de werkgevers in een brief aan de bonden. “Daarnaast leidt de inzet van de onderhandelingen mogelijk tot ‘harmonisatie over de top’. Wij willen en kunnen dat niet laten gebeuren.”