Raad & Daad uit Valkenburg zet het persoonsgebonden budget (pgb) van cliënten in om zorg van andere cliënten te financieren. Directeur Godfried Wigman beweert dat dit gebruikelijk is. Dagblad De Limburger spreekt van het op grote schaal achter houden van pgb-gelden.
Geld overhevelen
Raad & Daad zet geld dat bij de ene cliënt ‘over’ is in voor de zorgverleningen van een andere cliënt bij wie het pgb tekort schiet. Dit blijkt uit een brief van Wigman aan een vrouw uit Brunssum die een klacht indiende. De vrouw meende dat Raad & Daad in 2007 en 2008 bijna 1.900 euro had achtergehouden van het pgb voor haar man. Wigman reageert: “Dit bedrag is inderdaad niet uitgegeven aan zorg voor uw man, maar is ingezet voor de zorg die wij leveren aan onze klanten. Bij sommige klanten houden we iets over en bij andere klanten hebben we een tekort aan pgb-geld. Wij hevelen geld over als wij merken dat een van onze pgb-houders verstoken dreigt te raken van zorg, omdat bijvoorbeeld de indicatie voor een pgb op zich laat wachten.”
Verantwoording afleggen
De werkwijze die Raad & Daad hanteert, is niet geoorloofd. Zorgverzekeraar CZ zegt in De Limburger dan ook juridische stappen niet uit te sluiten. De zorgverzekeraar heeft het eigen Bureau Bijzonder Onderzoek opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. De belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo noemt de werkwijze schandalig. Per Saldo-directeur Aline Saers in de krant: “Niet alleen zijn de regels overtreden, maar je gaat zo niet met mensen om. De pgb-houder moet straks verantwoording over het tekort afleggen aan de zorgverzekeraar.”