De ondernemingsraad van zorginstelling Aveleijn uit Overijssel eist het vertrek van directeur Johan van Praet en de raad van toezicht (RvT). Dat is de uitkomst van een extra OR-vergadering dinsdag, nadat commotie was ontstaan over een renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro aan de directeur. De Socialistische Partij, die vindt dat de hele raad van toezicht moet opstappen, had de OR van Aveleijn gevraagd daarover een standpunt in te nemen.
Lening was ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’
“De bonus is maatschappelijk onaanvaardbaar en heeft veel onrust en schade veroorzaakt”, zei OR-voorzitter Marco van de Ruit dinsdag in een reactie op het besluit. De raad van bestuur heeft net kennisgenomen van het besluit en beraadt zich momenteel op een reactie, zegt woordvoerder Karen Snikkers.
Opstappen raad van toezicht
Eén van de leden van de raad van toezicht, notaris Gaalman uit Oldenzaal, stapte vorige week op, omdat hij het beleid van de instelling voor de gehandicaptenzorg niet langer kon verdedigen. De SP vroeg daarop ook om het vertrek van de overige leden van de raad.
Meerjarige waardevastgarantie woning
De omstreden renteloze hypothecaire lening van 550 duizend euro voor de algemeen directeur is teruggedraaid, maar de bonussen in een andere vorm blijven gehandhaafd. Zo behoudt de algemeen directeur van de stichting Aveleijn en enige bestuurder, Johan van Praet, de meerjarige waardevastgarantie op zijn woning. Deze is afgegeven tot 2013. De garantie houdt in dat de stichting het verschil tot aan het gegarandeerde bedrag bijbetaalt, mocht de marktprijs van Van Praets privéwoning dalen. In de jaarrekening staat vermeld dat ultimo 2008 de marktwaarde van de woning hoger was dan het geldende garantiebedrag. Toch is de garantie opmerkelijk te noemen in de huidige onzekere financiële tijden met dalende huisprijzen. Ook behoudt Van Praet zijn auto met een cataloguswaarde van 70.000 euro.
Winst ruim 7 miljoen in 2008
In tegenstelling tot de meeste zorginstelling, heeft Aveleijn geen financieringstekorten. Uit de jaarrekening van Aveleijn blijkt dat de zorginstelling in 2008 een winst heeft gemaakt van ruim 7 miljoen euro. De overheidssubsidie, ‘het wettelijk budget voor aanvaardbare kosten’, bedroeg bijna 63 miljoen euro. Dit betekent dat de stichting ruim 11 procent van het budget voor 2008 niet besteed heeft. In 2007 hield de stichting, die formeel geen winstoogmerk heeft, 8 procent over, een kleine 4,3 miljoen euro. Woordvoerder Snikker verwees voor uitleg hierover naar de controller van de stichting. Deze was dinsdagmiddag niet bereikbaar.