Verpleegkundigen willen graag bijscholen, maar doen dit vaak in eigen tijd en trekken daarvoor vaak de eigen portemonnee. Dit blijkt uit onderzoek van DUO Market Research, in opdracht van vaktijdschrift Nursing en VDO Opleiding en advies, onderdeel van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
Zelf betalen
Aan het onderzoek hebben 270 verpleegkundigen meegedaan. Veertig procent van hen geeft aan bij- of nascholingen helemaal of deels zelf te betalen. In de thuiszorg is dit percentage nog hoger: 64 procent. Ook blijkt dat bijna zeven van de tien verpleegkundigen bij- of nascholing geheel dan wel of gedeeltelijk in eigen tijd volgen. In de thuiszorg moeten meer dan negen van de tien verpleegkundigen dit.
Geen stimulans
Een zorginstelling is conform de Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht te zorgen voor goed personeel, zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin. In dit verband is het opmerkelijk dat nog niet de helft van de respondenten zich gestimuleerd voelt door hun werkgever tot het volgen van een opleiding of bijscholing. In de thuiszorg geldt dit voor een op de drie werknemers. Bovendien geeft 30 procent aan dat de drukte het volgen van bijscholing onvoldoende toelaat, weet 54 procent niet wat de voorwaarden zijn om kans te maken op een door de werkgever betaalde opleiding of bijscholing en weet 88 procent niet hoe groot het scholingsbudget is.