Oud-bestuurder Tom Zijlstra van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede wil zelf voor de rechter staan. Zijlstra wil hiermee voor eens en voor altijd duidelijk maken dat hij juist heeft gehandeld in de zaak Jansen Steur. Dat zei Zijlstra vrijdag in het programma ‘In de wandelgangen’ van RTV Oost.
Doofpot
Zijlstra vaart tegenwoordig de wereld over, maar is even terug in Nederland in verband met de zaak. Hij is vrijdag 13 november verhoord door de rechter-commissaris over de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Jansen Steur heeft jarenlang foutieve diagnoses gesteld. Zijlstra wordt beschuldigd van het in de doofpot stoppen van de affaire. Zijlstra ontkent dit. De oud-bestuurder is opgeroepen als getuige, maar wil een strafproces tegen zich zelf om te bewijzen hem geen blaam treft.
Commissie Lemstra
Uit het rapport van de commissie Lemstra blijkt dat Jansen Steur bijna een decennium lang disfunctioneerde. Het bestuur van het MST heeft niet ingegrepen om reputatieschade voor het ziekenhuis te voorkomen. Ook collega’s van de ex-neuroloog lieten het erbij zitten toen klagen niet bleek te werken.
Ingrijpen Zijlstra
De oud-bestuurder zou de patiënten hebben laten zitten door niets te ondernemen tegen Jansen Steur. Zijlstra stelt in TC Tubantia dat hij juist de enige is die wel heeft ingegrepen. Zijlstra: “In die ruim tien jaar zijn er wel 12 bestuurders geweest in het MST. Die worden nu over een kam geschoren. Ik zat er maar de laatste drie jaar van die periode Jansen Steur. Niemand voor mij heeft wat gedaan. Ik ben degene die hem eruit heeft gewerkt. Zo snel ik kon. Sterker: Jansen Steur kwam Kerst 2003 met een verklaring van zijn arts: ik wil weer aan de slag in het MST, ik ben beter. Ik heb hem zwaar onder druk gezet: je gaat met pensioen, of het wordt een tuchtzaak met alle gezichtsverlies vandien.”
‘Ramaker heeft zaak laten zitten’
Zijlstra stelt dat hij de neurologen van MST alle dossiers van Jansen Steur opnieuw heeft laten beoordelen. Als er fouten waren gemaakt, moest de schade worden hersteld. Hij zegt ook gevraagd te hebben alle dossiers van oud-patiënten door te lichten. Zijlstra is korte tijd na dit verzoek vertrokken en weet de uitkomst hier niet van. Er is echter geen documentatie beschikbaar die dit verzoek bevestigt. Zijlstra zegt de zaak te hebben overgedragen aan zijn opvolger Ruud Ramaker. Ramaker is een jaar later vertrokken wegens een conflict. Herre Kingma, huidig bestuursvoorzitter, heeft onlangs toegezegd de dossiers opnieuw te gaan bekijken. Zijlstra zegt in TC Tubantia het idee te hebben dat zijn opvolger, Ramaker, het erbij heeft laten zitten.
Bekijk de uitzending van ‘In de Wandelgangen’ van RTV Oost met Zijlstra.
>> Skipr weekly <<
Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.