De Stichting Helderse Gehandicaptenraad stapt per direct uit het Wmo-platform en de participatiecommissie van de gemeente Den Helder. Volgens de gehandicaptenraad is er geen ruimte meer voor een kwalitatief gezonde participatie voor de achterban. Dat meldt Den Helder Actueel.
Manipulatie en vertraging
Volgens de gehandicaptenraad is er al jarenlang sprake van ‘manipulatie en vertraagtechnieken’. De raad kan zich niet vinden in het beleid van het Wmo-platform en de participatiecommissie. Kees de Jager en Adriana Hoogendoorn van de Gehandicaptenraad stellen in Den Helder Actueel: “Het is een listig dichtgetimmerd anti-participatiebeleid en wij zijn het totaal oneens met de werkwijze van deze gemeente.” Het Wmo-platofrm is een papierentijger en mag enkel denken en niet adviseren, klaagt de Gehandicaptenraad.
Geen burgerparticipatie
Er bestaat onenigheid over onder meer de gang van zaken met betrekking tot de benoeming van een onafhankelijk voorzitter van de participatiecommissie. De voorgestelde kandidaat heeft niets meer gehoord van de gemeente en nu komt de gemeente met een andere kandidaat. Een ongeschikte kandidaat vindt de Gehandicaptenraad. Een echt besluit laat al tijden op zich wachten. De werkwijze heeft niets meer met burgerparticipatie te maken, stellen De Jager en Hoogendoorn.
Belangenverstrengeling
De voorgenomen benoeming van twee commissieleden is ook een schop tegen het zere been van de Gehandicaptenraad. De beoogde leden zijn leidinggevend in thuiszorgorganisaties en het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ). Den Helder stuurt zo aan op belangenverstrengeling, vindt de raad.