Bijna negen van de tien beslissers in de zorg vinden dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in topposities. Een op de drie beslissers is daarom voorstander van de invoering van een quotum voor topvrouwen. Dit blijkt uit een enquête van Skipr, waaraan honderdvijftig bestuurders, managers en toezichthouders hebben deel genomen.
Netwerkranglijst
De enquête maakt deel uit van research in het kader van de netwerkranglijst die Skipr jaarlijks uitbrengt. Voor de samenstelling van de Skipr 99 werden ondermeer de jaarverslagen 2008 van de honderd grootste zorginstellingen, zoals ieder jaar door PricewaterhouseCoopers en Zorgvisie op een rij gezet, geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt dat slechts dertien procent van de bestuurders en toezichthouders vrouw is. Ook in de Skipr 99 zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, alhoewel er ten opzichte van vorig jaar sprake is van een lichte stijging van het aandeel vrouwen: achttien dit jaar tegen dertien vorig jaar.
Twijfelaars
Uit de enquête komt naar voren dat het aantal expliciete tegenstanders van een quotum met acht en twintig procent ruim vijf procent lager is dan het aantal voorstanders. De grootste groep (39 procent) twijfelt echter over nut en noodzaak van een quotum. Deze geënquêteerden lieten de vraag daarom onbeantwoord.
Geen afspiegeling van de werkvloer
Over de hoogte van een mogelijk quotum lopen de meningen uiteen. Vier van de tien voorstanders vinden dat de sekseverdeling aan de top fifty-fifty zou moeten zijn, eenzelfde aantal is voorstander van een verplicht aandeel van vrouwen van veertig procent. Een op de vijf voorstanders schaart zich achter een percentage van dertig procent. Op de vraag of de samenstelling van de bestuurlijke top een afspiegeling van de werkvloer moet zijn, antwoordt bijna zeventig procent ontkennend.
Old boys network
De meest genoemde reden (bijna 25 procent) voor de scheve sekseverdeling is het bestaan van een glazen plafond dat de doorstroom van vrouwelijk talent in de weg staat. Veel geënquêteerden wijzen in dit verband op het old boys network, dat voor benoemingen vooral uit eigen kring rekruteert. Ook maken ze melding van de voorzichtige houding van raden van toezicht en bureaus voor executive search. Achttien procent van de ondervraagden ziet daarnaast een gebrek aan ambitie bij vrouwen. Ruim dertien procent ziet in de balans werk-privé een belemmering voor de doorstroom van vrouwen. Slechts acht procent is van mening dat het potentieel aan topvrouwen beperkt is. Eenzelfde percentage is van mening dat de formele eisen voor topfuncties niet stroken met vrouwelijke competenties.
Competenties
Bijna acht van de tien ondervraagden onderschrijft de stelling dat feminiene competenties beter passen in het huidige bestuurlijke profiel. In een open vraag konden de geënquêteerden zelf aangeven waaruit deze competenties bestaan. Meest genoemd waren -met een score van elk 20 procent- ‘empathie’ en ‘het zoeken van verbindingen’. Ook ‘communicatie’ scoorde met dertien procent goed. Twaalf procent van de geënquêteerden noemde spontaan het ontbreken van haantjes- en graaigedrag als feminiene competentie. Een optimale balans tussen ziel en zakelijkheid alsmede resultaatgerichtheid werden door respectievelijk 7,3 en 6,6 procent genoemd. Slechts 4,6 procent noemde in dit verband de term dienend leiderschap.
Skipr magazine: abonneren of exemplaar bestellen
Bestel het Skipr magazine nr. 1 van januari 2010 met een uitgebreide analyse van de Skipr 99 of abonneer u op Skipr magazine.