Bemiddelingsbureaus in de thuiszorg zijn volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg die ze via zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) leveren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in een kort geding bepaald.
Afschuiven
Brancheorganisatie ActiZ, die het kort geding had aangespannen, is blij met de uitspraak. “De uitspraak betekent dat bemiddelingsbureaus nu dezelfde verantwoordelijkheid dragen als reguliere zorgorganisaties”, zegt directeur Aad Koster. ActiZ verweert zich al langer tegen de bemiddelingsconstructie. Doordat de bemiddelingsbureaus de verantwoordelijkheid voor kwaliteit tot voor kort konden afschuiven op de zzp’ers, hoefden ze in tegenstelling tot reguliere aanbieders niet te investeren in kwaliteit. Hierdoor konden de bemiddelingsbureaus tegen lagere kosten werken. Naar het oordeel van ActiZ een schoolvoorbeeld van concurrentievervalsing.
Kwaliteit
Bovendien vormt het optreden van de bemiddelingsbureaus volgens ActiZ een gevaar voor de kwaliteit van zorg. Aangezien ze niet onder de kwaliteitswetgeving vallen, is de kwaliteit van zorg niet wettelijk geborgd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft om die reden geen wettelijke mogelijkheid om toezicht te houden. Wel constateerde de inspectie afgelopen zomer dat de zorg bij nieuwe toetreders op de thuiszorgmarkt in veel gevallen onder de maat is.
Nieuw succes
Het is de tweede keer dit jaar dat ActiZ het optreden van bemiddelingsbureaus met succes aanvecht. In februari oordeelde de rechter ook al dat de bemiddelingsconstructie haaks op de AWBZ, Kwaliteitswet Zorginstellingen en de WTZi staat. In dit tweede kort geding had ActiZ ook drie zorgkantoren gedaagd, die zaken doen met bemiddelingsbureaus. Naar het oordeel van rechter hebben de betrokken zorgkantoren de verantwoordelijkheid voor de zorg al naar behoren vastgelegd. De zorgkantoren hoeven hun contracten met bemiddelingsbureaus daarom niet te ontbinden.