De babysterfte in Nederland moet binnen vijf jaar gehalveerd zijn. Dat bepleit de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte in een advies dat volgende week aan minister Klink van Volksgezondheid wordt aangeboden.
Hoge sterfte
Nederland heeft al jarenlang bijna de hoogste babysterfte van Europa. Een op de honderd baby’s in Nederland sterft kort voor, tijdens of vlak na de geboorte. Alleen Frankrijk en Letland scoren slechter. Jaarlijks sterven ook tien tot vijftien moeders na complicaties rond zwangerschap en bevalling. Klink vroeg daarom twee jaar geleden advies aan de stuurgroep, die uit onder anderen gynaecologen en verloskundigen bestaat.
Permanente zorg
De Volkskrant heeft de hand weten te leggen op dit vertrouwelijke advies. De stuurgroep onder leiding van Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan het UMC St. Radboud in Nijmegen, stelt dat zwangere vrouwen in spoedsituaties voortaan altijd binnen een kwartier geholpen moeten worden door een verloskundige of een gynaecoloog. Ziekenhuizen moeten daarom zeven dagen per week, 24 uur per dag gynaecologen, kinderartsen en operatieteams beschikbaar hebben.
Miscommunicatie
Om miscommunicatie en onduidelijkheid tussen de betrokken zorgverleners terug te dringen zou iedere zwangere bovendien een ‘casemanager’ moeten krijgen. Wat de uitwerking van hun voorstellen gaat kosten, is niet berekend, maar de Volkskrant houdt het op enkele honderden miljoenen euro’s.