Het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) hebben een plek gekregen in het jaarlijkse ICT-fiascolijstje van het vakblad Computable.
Onveilig
Het EPD krijgt de vermelding vanwege de trage invoering en de vele kinderziektes. Minister Klink van Volksgezondheid liet de Tweede Kamer dit jaar weten dat de invoeringen is vertraagd doordat de beveiliging van de systemen niet op orde is. Ongeveer veertig procent van de zorginformatiesystemen voldoet niet aan de gestelde beveiligingsnormen. De bewindsman wilde zorgverleners per september 2009 verplichten om deel te nemen aan de elektronische uitwisseling van medische informatie over patiënten. Volgens Klink kunnen leveranciers de gecertificeerde ICT-systemen niet voor de gestelde datum aanleveren.
Begrotingstekort
Het azM is het op Computable-lijstje terecht gekomen vanwege de uit de hand gelopen ICT-kosten, Mede hierdoor stevent het ziekenhuis volgens Computable af op een begrotingstekort van 44 miljoen euro in 2012. Bij het Maastrichtse ziekenhuis loopt een groot aantal ICT-projecten. Het ziekenhuis voert bedrijfsbreed een enterprise resource planning (erp) systeem in van SAP. In dat systeem worden alle logistieke, inkoop-, HR- en financiële processen van het ziekenhuis vastgelegd. Het azM maakte een valse start met het systeem doordat het van de rechter de aanbesteding opnieuw moest doen.
Andere sectoren
Andere ICT-fiasco’s op het Computable-lijstje zijn ondermeer de landelijke verkeersdatabank van minister Eurlings, de falende automatisering bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), waardoor het CBR diep in het rood raakte en het Peoplesoft-fiasco, waar de Radboud Universiteit een aandeel in had.