De gemeente Leiden zet inwoners, die een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen om zelf zorg in te kopen, onder druk om daar van af te zien. De gemeente probeert hen zo over te halen mee te doen aan de ‘zorgveiling’. Dit gaat zover dat de gemeente zelfs obstructie pleegt. Dat zegt Ruud Stuurman, directeur van Zorgcentrum Roomburgh in het Leidsch Dagblad.
Keuzevrijheid met pgb
Zorgcentrum Roomburgh geeft zorg aan huis aan zeventig cliënten die met hun pgb zorg inkopen en zo zelf hun zorgverlener kunnen kiezen. Daarnaast participeert het zorgcentrum in de ‘zorgveiling’.
Ontmoedigingsbeleid
Stuurman stelt in het Leidsch Dagblad dat de gemeente niet wil dat cliënten met hun pgb zorg inkopen. Als mensen een pgb aanvragen, worden ze volgens hem opgebeld door ambtenaren die vragen stellen als: Zou u dat nou wel doen? Weet u wel hoeveel werk dat van u vraagt?”
Obstructie
De gemeente zou volgens Stuurman soms zelfs obstructie plegen. “Sommige mensen krijgen geen antwoord op hun aanvraag voor een pgb, en blijken dan opeens ‘geveild te zijn’. En als ze daar bezwaar tegen maken, krijgen ze te horen dat het minstens een jaar duurt voordat hun bezwaar in behandeling wordt genomen, zegt Stuurman in het Leidsch Dagblad.
‘Valse voorlichting’ pgb-administratie
Roomburg wijst potentiële pgb-klanten op een stichting die hen de administratieve rompslomp die een pgb met zich mee brengt gratis uit handen neemt. Als pgb-aanvragers de gemeente hierop wijzen, noemt de gemeente dit valse voorlichting. Stuurman vindt dit zeer ‘laakbaar’. Volgens hem is zeker de helft van zijn klanten door ambtenaren onder druk gezet om zorg in natura te nemen en mee te doen aan de veiling. De gemeente Leiden was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.