Vakbond De Unie betreurt het faillissement van SBZorg, voorheen De Unie Zorg en Welzijn. Naar de openstaande lening van anderhalf miljoen euro kan de vakbond wel fluiten. Zij richt daarom liever de pijlen op het vergroten van zijn invloed in Den Haag in samenwerking met vakbond NU’91.
Lening
Vorig jaar juli is De Unie uit de Unie Zorg en Welzijn gestapt. De Unie was de grootste financier van De Unie Zorg en Welzijn. De Unie stelde een lening van anderhalf miljoen euro beschikbaar. De Unie Zorg en Welzijn maakte gebruik van medewerkers van De Unie die de feitelijke werkzaamheden van de organisatie vervulden en huurde bijvoorbeeld ook kantoor- en vergaderlocaties via De Unie. Langzaam aan werd het bedrag dat De Unie had uitstaan bij De Unie Zorg en Welzijn groter en groter, stelt sectormanager Susan Mogony. “De Unie Zorg en Welzijn klopte steeds op onze deur voor meer geld.”
Zeggenschap
In 2008 wilde vakbond graag afspraken maken met De Unie Zorg en Welzijn over de uitstaande bedragen en de gang van zaken. Het was volgens Magony duidelijk dat De Unie Zorg en Welzijn niet op eigen benen kon staan en dat het niet financieel vatbaar was te krijgen. Maar De Unie Zorg en Welzijn zag hier niets in. “In feite was De Unie geldschieter, maar kreeg geen enkele zeggenschap.” Daarop is De Unie uit De Unie Zorg en Welzijn gestapt.
Bodemprocedure
Omdat de vakbond geen onderdeel meer uitmaakte van De Unie Zorg en Welzijn, eiste De Unie niet alleen de naam terug, maar ook de lening. Vanaf 1 januari 2009 is De Unie Zorg en Welzijn verder gegaan als SBZorg, Samenwerkende Beroepsverenigingen in de Zorg. SBZorg ontkent volgens De Unie echter dat er sprake zou zijn van een openstaande lening. Via een bodemprocedure heeft de vakbond de lening erkentelijk laten maken. Maar SBZorg wilde niet in gesprek gaan om afspraken te maken over de terugbetaling van de lening.
Faillissement SBZorg
SBZorg trok vervolgens per 1 oktober de stekker uit de organisatie. Zij trokken zich toen terug uit de cao-onderhandelingen voor de ziekenhuizen. De Orde van Medisch Specialisten, de Jonge Orde en de vereniging van doktersassistenten probeerde nog via de rechter af te dwingen om deel te mogen nemen aan de onderhandelingen, maar dit was tevergeefs. In december hebben de 25 beroepsverenigingen verenigd in SBZorg de organisatie failliet laten verklaren.
Geldwolf
Magony benadrukt dat De Unie geen geldwolf is. De vakbond heeft er alles aan gedaan om een faillissement te voorkomen, maar het bestuur van SBZorg wil het gesprek niet aangaan, stelt ze. De vakbond heeft geen zin in geruzie over geld. “Dat geld zijn we toch kwijt en uiteindelijk is De Unie niet debet aan het faillissement van SBZorg.”
Krachtenbundeling in Den Haag
Magony spreekt van een spijtige situatie, want het faillissement had voorkomen kunnen worden. Een aantal beroepsverenigingen wist niet wat hen overkwam, stelt ze. De Unie is nu in gesprek met een aantal verenigingen die zich willen aansluiten bij De Unie, andere oud-SBZorg-leden sluiten zich aan bij vakbond NU’91. De Landelijke Vereniging van OK-assistenten, de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers en Donor hebben zich al aangesloten bij NU’91. De Unie en NU’91 verenigen de beroepsverenigingen nu in het platform zorg van vakcentrale MHP (midden en hoger personeel). Door deze krachtenbundeling hopen zijn hun invloed in Den Haag te vergroten.
SBZorg is niet bereikbaar voor commentaar. De website geeft een blanco pagina weer.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.