Minister Ab Klink van Volksgezondheid laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar hoe de Mexicaanse griep in Nederland is aangepakt. Het wordt een uitgebreide evaluatie van het hele traject, aldus een woordvoerster van het ministerie. Eind van het jaar moet het onderzoek klaar zijn.
Verloop campagne
In de evaluatie wordt niet alleen de bestuurlijke kant onder de loep genomen, maar ook het verloop van de vaccinatiecampagne. In eerste instantie leek er een flinke pandemie op komst, maar uiteindelijk ontwikkelde zich een veel minder ernstige griepgolf.
Inkoop grote aantallen vaccins
Een van de twijfels die tijdens de pandemie rees, was het grote aantal vaccins dat Klink had ingekocht. Op advies van de Gezondheidsraad kocht hij 34 miljoen vaccins, waarmee iedereen twee keer kon worden ingeënt. De vraag of dat nu echt nodig was, wordt ook beantwoord in het onderzoek.
Grieppatiënten
Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) onderzoekt nog hoeveel Nederlanders precies de Mexicaanse griep hebben gehad. Het is volgens een woordvoerder te vroeg om daar al iets over te zeggen, omdat het griepseizoen nog gaande is. Op een gegeven moment kon het instituut niet meer bijhouden hoeveel patiënten er waren, omdat het aantal te sterk opliep.
Mexicaanse griepepidemie voorbij
In april dook het virus voor het eerst op. Eind vorig jaar bepaalde het RIVM dat de epidemie voorbij is. Dat de griepgolf voorbij is, betekent overigens niet dat H1N1 helemaal uit Nederland verdwenen is. Er kan in maart nog een nieuwe piek komen. In totaal kostte de Mexicaanse griep 54 mensen het leven. In oktober en november was er een piek in het aantal sterfgevallen. (ANP)