In de ouderenzorg is tot 2,8 miljard euro doelmatigheidswinst te behalen, schrijft Gupta Strategists in haar studie Trouw aan de belofte. ActiZ trekt echter de onderbouwing van de conclusies “zeer in twijfel” en is geërgerd en verbaasd dat de politiek de studie heeft omarmd.
Kritiek
Afgelopen week uitte ActiZ-voorzitter Han Noten zijn onvrede over het rapport en de wijze waarop Gupta zijn berekeningen maakte. Volgens Noten heeft Gupta verkeerde data gebruikt, rekenfouten gemaakt en veel onduidelijk gelaten. Als de Rekenkamer het zou doorrekenen, kom je hooguit op een derde van het besparingspotentieel Gupta voorspiegelt uit, zegt Noten in het NRC.
Berekening efficiencywinst
ActiZ heeft met name kritiek op de wijze waarop Gupta de potentiële efficiencywinst berekent. “De onderzoekers verdelen zorgorganisaties in achterblijvers, een middengroep en koplopers. De efficiencywinst kan volgens ActiZ alleen gezocht worden bij de zogeheten achterblijvers, terwijl Gupta de potentiële groei ook – en dus ten onrechte – toepast op organisaties die al op het beoogde efficiencyniveau verkeren. Hierdoor wordt de theoretisch haalbare efficiencywinst veel te hoog geraamd”, aldus ActiZ.
Systeemkeuzen noodzakelijk
De zorg kan inderdaad efficiënter, denkt ActiZ, zelfs met behoud van kwaliteit en goede arbeidsvoorwaarden. Maar “daar is echter meer voor nodig dan een paar rekensommen”. Namelijk “systeemkeuzen”; keuzes over woonkosten, afschaffing van het centraal indicatieorgaan en administratieve lasten.
Dialoog met VWS
Het ministerie van VWS wijdde op 17 februari een bijeenkomst aan deze studie. ActiZ zegt dat diverse zorgondernemers hier kritiek hebben geuit op de eenzijdige oriëntatie op de kostenefficiëntie door de Gupta-onderzoekers, zonder dat zij oog hadden voor de effectiviteit en kwaliteit van de zorg. ActiZ zegt in een persverklaring graag de dialoog met het ministerie van VWS en minister Bos van financiën aan te gaan. “Maar dan wel op basis van betrouwbare feiten over de kosteneffectiviteit en kwaliteit van de zorg.”