Strafrechtadvocaten zijn niet gelukkig met het feit dat slachtoffers en getuigen van onder meer geweldsdelicten voortaan vaker anoniem aangifte kunnen doen. “Als er incidenten gebeuren, wordt daar steeds maar nieuwe wetgeving op losgelaten”, zegt voorzitter Pieter van der Kruijs van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten. “Dat is vergif voor het strafrecht.”
Nieuwe wetgeving
Van der Kruijs reageert donderdag op de aankondiging van demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie een dag eerder. Hij vreest dat aan de nieuwe wetgeving geen “fatsoenlijk onderzoek” ten grondslag ligt en wil weten waar de wetsverandering precies op is gebaseerd.
Bedreiging personeel
Hij noemt het voorbeeld van de bedreiging van ziekenhuispersoneel in Nijmegen onlangs en de bedreiging van getuigen door vrouwenhandelaar Saban B. “Maar hoeveel concrete bedreigingen hebben er plaatsgevonden?”, vraagt Van der Kruijs zich af.
Meld Misdaad Anoniem
Volgens hem kent Nederland al mogelijkheden om anoniem strafbare feiten te melden, zoals Meld Misdaad Anoniem. “Het gevaar van een aanpassing van de wet is dat mensen in het wilde weg aangifte gaan doen, omdat het anoniem mag”, zegt hij. “Je kunt zien aankomen dat we zo weer onderuit gaan bij het Europese Hof. Ik denk dat dit Hof zal oordelen dat een verdachte moet kunnen nagaan waar een beschuldiging vandaan komt.” Van der Kruijs ziet meer heil in het aanpakken van de bedreigers.
Aangifte in Turks en Marokkaans
De Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch stelde donderdag dat het van groot belang is dat Meld Misdaad Anoniem ook personeel in dienst krijgt dat Turks en Marokkaans spreekt. Volgens de PvdA-politicus gaat veel informatie over criminaliteit in wijken waar veel Turken en Marokkanen wonen verloren doordat allochtonen de Nederlandse taal nog niet goed machtig zijn en dus hun informatie niet met politie en justitie kunnen delen. (ANP)