De invoering van twee ‘Spoedinterventieteams’ (SIT) in mei 2008 in het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het aantal reanimaties fors doen afnemen bij opgenomen patiënten op de kleinere ziekenhuislocatie Zwijndrecht. Snel ingrijpen van de teams behoedt patiënten vaak voor een slechtere afloop. 2007 moest zeventien patiënten worden gereanimeerd. In 2008 acht en nog maar vier in 2009. Dat meldt Zwijndrecht.net.
Spoedinterventieteams
Het SIT fungeert als ‘vooruitgeschoven post’ van de Intensive Care (IC). Personeel van verpleegafdelingen kunnen het team met spoed oproepen wanneer een ernstig zieke patiënt aan kenmerken vertoont die een voorbode zouden kunnen zijn van een plotse verslechtering van zijn of haar toestand. Een intensivist (IC-specialist) of een arts van de Spoedeisende Hulp gaat dan samen met een IC-verpleegkundige onmiddellijk naar de patiënt op de verpleegafdeling.
Beter voorkomen dan genezen
Tussen mei 2008 en januari 2010 werdt het team 117 keer opgeroepen in Zwijndrecht en 99 keer op de locatie Dordwijk in Dordrecht. In de helft van de gevallen was het inderdaad nodig de patiënt naar de IC over te brengen. Uit de eerste statistieken blijkt dat met deze handelwijze een ernstiger afloop wordt voorkomen.
Vroege alarmsignalen
Intensivist en medisch kwaliteitsmanager Ralph So van het Albert Schweitzer ziekenhuis legt op Zwijndrecht.net uit waarom de SITs zijn ingevoerd: “Na een reanimatie van een opgenomen patiënt kun je bijna altijd achteraf vaststellen dat in de acht à twaalf uur daarvóór alarmsignalen waarneembaar waren: bijvoorbeeld in de hart- of ademfrequentie, het bewustzijn of de urineproductie. Dat is al langer bekend, er is in Amerika veel onderzoek naar gedaan. Sinds 2004 scholen wij verpleegkundigen dan ook in het kennen en herkennen van deze signalen. Zij zijn daar goed in, zoals ook blijkt uit het feit dat in de helft van de gevallen waarin het SIT werd gebeld, hun zorg terecht was. In 2008 hebben we in het Albert Schweitzer ziekenhuis de procedure aangescherpt en het SIT in het leven geroepen, om met spoed opvolging te geven aan een oproep vanaf een verpleegafdeling” Volgens So zijn de SIT’s zeer geschikt om de kwaliteit van zorg in alle kleinere ziekenhuizen fors te laten stijgen. “