Jongeren tussen de 12 en 23 jaar die problemen hebben met alcohol, drugs, gokken of gamen kunnen sinds 8 maart terecht bij de Jeugdkliniek van IrisZorg in Tiel. De nieuwe Jeugdkliniek heeft geen wachtlijsten, werkt met korte opnames en een op jongeren gerichte behandelmethodiek.
Vrijwillig
De Jeugdkliniek neemt jongeren op uit het hele land, die gemotiveerd zijn om op vrijwillige basis met hun verslaving te stoppen. Incidenteel wordt een jongere met een justitiële maatregel opgenomen. De opnameduur varieert van 2 weken tot maximaal 3,5 maand. Jongeren kunnen opgenomen worden voor detox, diagnostiek en behandeling. Een multidisciplinair team van psychologen, systeemtherapeuten en verslavingsartsen staat de jongeren bij tijdens hun behandeling. Naast (groeps)trainingen en gesprekken is er aandacht voor (sport)activiteiten.
Behandelmethode
IrisZorg werkt met een op jongeren gerichte methodiek (A-CRA, Adolescent Community Reinforcement Appraoch). Positief gedrag wordt bekrachtigd, (nieuwe) vaardigheden worden veelvuldig geoefend, het gezin wordt nauw bij de behandeling betrokken en alle leefgebieden als school/werk, relaties en financiën worden meegenomen. Na de klinische behandeling zal de jongere in de meeste gevallen een intensief ambulant traject volgen van ongeveer 12 weken. Dit traject is gericht op de thuissituatie van de jongere en zijn netwerk. IrisZorg ondersteunt de jongere bij het vasthouden van gedragsveranderingen in de eigen situatie. Ook ouders/verzorgers krijgen thuis, indien gewenst, ondersteuning bij hun opvoedingsvaardigheden.
Klinische behandelplaatsen
IrisZorg kreeg in 2006 ruim twintig klinische behandelplaatsen voor jongeren toegewezen. In totaal wees het ministerie van VWS destijds driehonderd plaatsen toe aan verslavingszorginstellingen in het land. Naar eigen zeggen is IrisZorg de eerste instelling die deze plaatsen realiseert.