Minister Klink van VWS moet aanwijzen in welke ziekenhuizen 24 uur per dag alle specialistische hulp aanwezig is, zodat zwangere vrouwen dag en nacht terechtkunnen om te bevallen. Dat hebben drie hoogleraren zaterdag gezegd in Nova. Door deze concentratie zullen diverse ziekenhuizen hun afdeling verloskunde moeten sluiten.
Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte
Ziekenhuizen moeten altijd gynaecologen, kinderartsen en operatieteams beschikbaar hebben voor spoedsituaties bij bevallingen, zo adviseerde de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte onlangs aan Klink. Ten tijde van het advies was maar bij een paar ziekenhuizen altijd het benodigde personeel aanwezig van de ruim negentig ziekenhuizen waarin vrouwen kunnen bevallen.
Vermijdbare babysterfte
Nederland is wat betreft babysterfte koploper in Europa. Jaarlijks overlijden zo’n 400 baby’s onnodig. Met de maatregelen moet het aantal vermijdbare sterfgevallen worden teruggedrongen. Het is echter onwaarschijnlijk en onbetaalbaar dat alle ziekenhuizen met een afdeling verloskunde 24 uur per dag gynaecologen, anesthesisten en kinderartsen paraat hebben staan, of tenminste binnen een normtijd van maximaal vijftien minuten zoals de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte adviseert.
Geen kraamtranen meer
Gerard Visser, hoogleraar bij het UMC Utrecht, denkt dat er zo’n vijftig ziekenhuizen een afdeling verloskunde zouden moeten hebben. Dat betekent dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen hun afdeling moeten sluiten. Omdat ze dit waarschijnlijk nooit vrijwillig zullen doen, de minister de regie naar zich toetrekken en per regio bepalen wie daar de acute verloskunde gaat uitvoeren, zegt Visser. Ook hoogleraar public health bij het UMC St Radboud in Nijmegen en voorzitter van de stuurgroep Koos van der Velden pleit voor zo’n concentratie.
Val kabinet
Hoogleraar verloskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Jan van Lith vreest sinds de val van het kabinet echter dat het advies van de stuurgroep uiteindelijk in de la verdwijnt. “Dat zou betekenen dat we de zwangere nog steeds niet centraal stellen, en dat we de sterfte van moeders en kinderen niet de moeite waard vinden.”
NVZ beraadt zich nog
De NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het te vroeg om nu al te spreken over een concentratie en gaat zelf binnenkort onderzoeken wat de consequenties van het advies van de stuurgroep zijn. De PvdA gaat naar aanleiding van de reportage een spoeddebat aanvragen.