Het is een groot misverstand dat we alles maar moeten melden in de zorg. We moeten minder melden en meer teamgericht bezig zijn met incidenten. Het gaat immers niet om zoveel mogelijk data verzamelen, maar om procesverbetering. Dat stelt Jacques de Bekker, schrijver van ‘Het Recht Op Veilige Zorg’.
Nut van melden
Volgens De Bekker moet zorgpersoneel incidenten leren bespreken. Het is daarom noodzakelijk dat een afdeling eerst praat over het voorval alvorens er melding van te maken. Pas als het incident op de afdeling is besproken en er lering uit getrokken is, is het nuttig om er melding van te maken. Hierbij is openheid de doelstelling.
Focus verleggen
Het melden van het incident an sich is volgens De Bekker niet zinvol. Het gaat om het proces om het incident heen. Wat kunnen we er van leren en hoe kunnen we het voorkomen of beter doen? De Bekker haalt een uitspraak van ombudsman Alex Brenninckmeijer in de Volkskrant aan: de focus moet verschuiven van het incident naar het proces. Relativeren is noodzaak.
Veiligheid in Zicht
Het boek ‘Het Recht Op Veilige Zorg’ is tijdens het MIP-congres over Zichtbare Zorg en Onzichtbare Veiligheid gelanceerd. Het boek is onderdeel van de boekenreeks ‘Veiligheid in Zicht’ en richt zich vooral op meldsystemen. De initiatiefnemers, Triaspect, willen iedere vier maanden een nieuw boek uitgeven.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.