Zorginstellingen moeten de gevolgen van de bezuinigingen in kaart brengen met behulp van een stresstest. KPMG pleit voor een pro-actieve stresstest die met behulp van meerjarenscenario’s zowel de maatschappelijke en financiële gevolgen van de bezuinigingen inzichtelijk maakt.
Openbaar excuses voorkomen
Jan de Boer, partner bij KPMG, stelt: “Voorkomen moet worden dat bepaalde bestuurders en raden van toezicht over een aantal jaar in het openbaar excuses moeten maken voor het niet of te laat handelen. De bankensector weet dat dit geen benijdenswaardige positie is om in te verkeren. Ging het bij de banken slechts om geld, in de gezondheidszorg gaat het om leven en dood.” Volgens De Boer moeten de zorginstellingen stresstesten zelf initiëren. Een door de overheid opgelegde stresstest acht hij niet wenselijk. De Boer wil de toepassing van de stresstest vooral praktisch houden en de verantwoordelijkheid bij de zorginstellingen leggen.
Inzicht in huishouding
Stresstesten geven zorginstellingen inzicht in de eigen financiële en operationele huishouding. Verschillende toekomstscenario’s komen aan bod: wat gebeurt er als de geplande productiegroei niet wordt gerealiseerd of het budget met twintig procent wordt gekort? Daarnaast wordt gekeken welke maatregelen een eventueel faillissement kunnen voorkomen.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.