De overheid moet dwingende preventieve maatregelen nemen drank- en nicotineverslaving en overgewicht terug te dringen. Dat bepleit de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) in het NRC Handelsblad.
Middenmoot
Volgens de NPHF kan alleen een “radicaal andere aanpak” Nederland weghalen uit de Europese middenmoot waar de Nederlandse volksgezondheid de laatste jaren in is weggezakt. De organisatie wil dat de overheid mensen die ongezond leven dwingender benadert. “Algemene voorlichting over roken, alcohol en eetgedrag heeft niet veel impact”, aldus NPHF-voorzitter Niek Klazinga in het NRC. Hij wil dat mensen die ongezond leven worden opgespoord en “tijdig adequate zorg aangeboden krijgen”. Dit dringt niet alleen de zorgkosten terug, maar voorkomt ook economische schade als gevolg van vroegtijdige arbeidsuitval.
Accijns
Cursussen die mensen van roken, drinken en overmatig eten afhelpen, moeten daarom vergoed worden via het basispakket van de zorgverzekering. Klazinga wil ook accijns heffen op ongezonde voeding, zoals chips en ijs. Gezonde voeding moet juist goedkoper. Dit kan door de btw af te schaffen op vers fruit en groente. Hiermee sluit de NPHF aan bij een recent voorstel van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet.
Bundeling
De NPHF bundelt onder meer zorgondernemersvereniging Actiz, GGD Nederland, KWF Kankerbestrijding, de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV), de Nederlandse Hartstichting, TNO, Trimbos Instituut, Voedingscentrum, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V & VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).