Minister Ab Klink van VWS wil dat wordt opgetreden tegen de apotheek die medicijnen verstrekt aan patiënten die daar via internet (Dokteronline) om vragen. Klink kondigde dinsdag stappen aan toen de Tweede Kamer opheldering vroeg over onder meer hormoonpreparaten en erectiepillen die eigenlijk ongecontroleerd worden afgegeven.
Verantwoorde zorg
Net als de Kamer vindt de demissionair bewindsman dat wie geneesmiddelen verstrekt, zich ook moet verdiepen in de patiënt. Dat dit in dit geval niet gebeurt, tolereert Klink niet. Hij geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom een aanwijzing, zodat die op korte termijn een bevel naar de bewuste apotheker in Delft kan doen uitgaan, want diens huidige aanpak voldoet volgens Klink niet aan de normen en richtlijnen voor verantwoorde zorg. Mocht deze stap geen stand houden bij de rechter, dan moeten we alsnog de wet aanpassen, aldus Klink.
Tuchtrechtelijke procedure
De inspectie is overigens vorig jaar een tuchtrechtelijke procedure begonnen tegen de bewuste apotheker in Delft die voor de internetapotheek Dokteronline jaarlijks ongeveer 25.000 bestellingen verstuurt. Ze verwacht dat de rechter deze zomer uitspraak doet. Hieruit moet blijken of de wet wordt overtreden of niet, zei een woordvoerster.
Gat in de Geneesmiddelenwet
De IGZ wil liever vandaag dan morgen dat het via internet bestellen van medicijnen stopt. De Geneesmiddelenwet verbiedt overigens al dat artsen medicijnen voorschrijven aan mensen die ze niet kennen, maar het bedrijf dat op Curaçao is gevestigd, heeft een gat in de wet gevonden. Een buitenlandse arts verstrekt het recept en de Delftse apotheker stuurt de medicatie op. Volgens de IGZ levert de apotheker hierdoor geen verantwoorde farmaceutische zorg. “Een apotheker moet zijn patiënt kennen en diens dossier bewaken.”
Patiëntveiligheid
De beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, keurt de handelwijze af omdat hiermee de patiëntveiligheid in de waagschaal wordt gesteld. “Het is bij geen van de betrokken partijen bekend welke middelen de patiënt nog meer gebruikt, met alle risico’s van dien. Ook is er geen controle of de gegevens die de patiënt zelf invult, correct zijn”, liet een woordvoerder weten. Bovendien vindt de KNMP dat de wet moet worden aangescherpt zodat deze handelwijze wordt verboden. Verder wil de belangenbehartiger dat de apotheker wordt geschorst. (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.