Het comité Urker Schedels doet een beroep op het LUMC om achttiende eeuwse schedels voor herbegravenis terug te schenken aan de Urker gemeenschap. Van de Universiteit Utrecht (UU) heeft de Stichting Erfgoed Urk al zeven hoofden gekregen die begin juni opnieuw begraven worden.
Missing link
Het comité Urker Schedels vermoedt dat het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) verschillende Urker schedels in bezit heeft. Het gaat om schedels uit de verzameling van de 18e-eeuwse anatoom Sandifort. Wetenschappers hadden in die tijd grote belangstelling voor de Urkenaar, omdat ze dachten op dat eiland de “oer-Nederlander” te kunnen vinden. Ook werden de Urkers enige tijd aangezien voor de missing link tussen de in 1863 gevonden Neanderthaler en de moderne mens.
Geanonimiseerd
In het Leidsch Dagblad laat een woordvoerster van het LUMC weten op dit moment geen uitsluitsel te kunnen geven over de vraag of het ziekenhuis Urker resten in huis heeft. “Niet alles uit de collectie is gelabeld”, aldus de woordvoerster. Die lezing strookt niet met het antwoord dat het comité Urker Schedels van het ziekenhuis heeft gekregen. “De woordvoerder liet ons weten dat de LUMC-collectie ‘volledig geanonimiseerd’ is en ‘uitsluitend bij medische vraagstelling’ informatie over de herkomst kan worden verstrekt”, aldus het comité. “Dit is een nogal verrassend antwoord, aangezien deze collecties niet van medisch maar van historisch belang zijn.”
Laatste dag
Eerder gaf het LUMC het hoofd van een negentiende-eeuwse Ghanese koning Badu Bonsu II terug. Vorig jaar was het de beurt aan Aboriginals uit Australië om in het bijzijn van minister Plasterk de botten van voorouders in ontvangst te nemen. Ook het Urker comité hecht aan de terugkeer van stoffelijke overblijfselen. “Als christenen zijn we in afwachting van de Dag der Opstanding”, aldus woordvoerder Tiemen Roos in het Leidsch Dagblad. “Grafrust mag je niet schenden. Bovendien: Urk wordt altijd als achterlijk gezien. We willen laten zien dat we niet met ons laten sollen.”