De publieke verkoopcampagne van HWWZorg en Thuiszorg Groningen (TZG) is politici in het verkeerde keelgat geschoten. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de mogelijke verkoop “absurd”, VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg heeft het over een “ volstrekt arbitraire” procedure.
Verbod
SP-Kamerlid Leijten vindt dat minister Klink een stokje voor een eventuele verkoop steekt. “Spelende bestuurders brachten deze stichtingen tot een faillissement. De Nederlandse overheid moest er 37 miljoen in investeren om de zorg voor de mensen op peil te houden. Dat is publiek geld. Ik wil dat minister Klink deze verkoop voorkomt.”
Opnieuw onzekerheid
Voormalige Meavita-dochters HWWZorg en Thuiszorg Groningen (TZG) hebben het afgelopen weekeinde advertenties in de landelijke dagbladen geplaatst waarin ze zichzelf te koop aanbieden. Een en ander is een uitvloeisel van de steun die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in november vorig jaar gaf. Leijten heeft geen begrip voor de opstelling van de NZa. “Alsof de mensen die zorg krijgen van deze zorginstellingen en het personeel nog niet genoeg voor de kiezen hebben gehad”, stelt Leijten. “Ze worden nu als handelswaar op ‘de markt’ gezet. Terwijl het personeel met man en macht heeft geprobeerd iets te maken uit het faillissement van Meavita, vallen ze nu ten prooi aan de hoogste bieder. Zij krijgen nu voor de derde keer onzekerheid voor de kiezen. Eerst na het faillissement, toen met alle reorganisaties en nu dit.”
Kwaliteit is onder de maat
Leijten is bezorgd over de kwaliteit van zorg, met name in Den Haag. “Anderhalve week geleden hebben we nog een fel debat gehad met de minister omdat de zorg onder de maat is in Den Haag. De inspectie gaf aan dat alle seinen daar op rood staan en dat mensen acuut gevaar lopen in hun gezondheid en hun veiligheid. Een verkoop zorgt enkel voor meer onzekerheid, niet voor kwaliteit.” Ook collega-Kamerlid Van Miltenburg (VVD) maakt zich zorgen. “Het is inmiddels duidelijk dat de kwaliteit bij HWWZorg ontzettend slecht is”, zegt Van Miltenburg in Zorgvisie. “Drie van de negen locaties krijgen de laagste score van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). En de mensen die daar wonen hebben absoluut geen andere keus.”
Boekwaarde
Van Miltenburg verbaast zich ook over het tijdstip van verkoopcampagne. “Dat had natuurlijk al direct moeten gebeuren ten tijde van hun steunaanvraag”, vindt Van Miltenburg. “Wat betreft die verkoopadvertenties; ik vind die voorwaarden volstrekt arbitrair. Er staat dat de bedrijven voor de boekwaarde kunnen worden overgenomen. Maar in de boeken zit ook nog de staatssteun verwerkt. Ik bereid vragen voor hierover. Want volgens mij moet van de verkoopprijs de verleende steun worden afgetrokken. Dat is natuurlijk veel reëler.”
Zowel Leijten als Van Miltenburg hebben vragen voor minister Klink klaar en willen na het reces, dat tot en met 10 mei duurt, een debat met de minister.