Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben zich dinsdag gekeerd tegen plannen van demissionair minister Ab Klink van VWS om per 2011 het bestuur van ziekenhuizen volledig verantwoordelijk te maken voor de honoraria van de specialisten. De bewindsman presenteerde zijn plannen maandagavond onverwacht in het televisieprogramma Pauw en Witteman.
Rechtsgang Orde
De Orde van Medisch Specialisten stapt naar de rechter. Ziekenhuizen moeten niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de hoogte van de salarissen van medisch specialisten, zo reageert de Orde. De belangenorganisatie noemt de voorstellen onacceptabel en ondoordacht. “De Orde deelt de zorg van de minister voor een beheerste kostenontwikkeling, maar kiest voor een budgetmodel waarbij het budget –net als in het recente verleden- bij de medisch specialisten ligt. Voor de plannen van Klink is geen enkel draagvlak. Het voorstel is onacceptabel! De Orde zal zich dan ook maximaal verzetten tegen deze plannen van Klink”, aldus de vereniging op haar site.
Onuitvoerbaar plan Klink
De ziekenhuizen meldden dat de plannen op dit moment onuitvoerbaar zijn en dat ze veel vragen oproepen. Voorzitter Roelf de Boer van NVZ vereniging van ziekenhuizen: “Dit voelt in eerste instantie niet goed, alsof er beheerst iets over de schutting wordt gegooid. Er is geen instrumentarium om mee te werken. Dit voorstel kan pas doorgang vinden als er sprake is van volledige prestatiebekostiging en een andere contractuele relatie met de specialist”. Hij vindt dat Klink het voorstel onvoldoende handen en voeten geeft. De vereniging gaat het voorstel van de minister binnenkort bespreken in een ledenraadpleging.
Salaris medisch specialisten
De inkomens van specialisten staan al vele jaren ter discussie. Volgens Klink verdienen ze te veel. Tot nu toe bepaalde de overheid de hoogte van de tarieven die de artsen in rekening mochten brengen, maar het lukte diverse kabinetten niet de salarissen omlaag te krijgen. Klink wil het nu over een andere boeg gooien.
Vast budget
In zijn voorstel krijgen ziekenhuizen een vast bedrag, dat ze mogen besteden aan salarissen van de artsen. De raden van bestuur kunnen dan zelf beslissen of ze artsen extra belonen als die bijvoorbeeld heel goede zorg leveren. Zo wil de minister voorkomen dat de dokters hun motivatie verliezen om hard en goed te werken.
Aansturen op conflict
De woordvoerster van de specialisten zegt dat Klink op een conflict lijkt aan te sturen. “Het lijkt er ook op dat hij de specialisten indirect in een dienstverbandstructuur probeert te krijgen.”
Loondienst specialisten
Veel specialisten zijn ‘vrijgevestigd’ en dus niet in dienst zijn van een ziekenhuis. De laatste tijd gaan veel stemmen op specialisten, net als bijvoorbeeld hoogleraren bij een universiteit, in vaste dienst te nemen tegen een vast salaris. Volgens de Orde van Medisch Specialisten hebben recente onderzoeken uitgewezen dat dit geen oplossing biedt. Volgens de woordvoerster kan het zijn dat artsen in loondienst minder productief worden en er wachtlijsten ontstaan voor patiënten.
Floris Sanders: ‘rare mix’ van regelingen
Oud-Orde-voorzitter Floris Sanders stelde onlangs in een interview met Skipr dat de overheid een ‘rare mix’ van regelingen bij de tarieven van medisch specialisten. De discussie over salarissen vindt hij wel legitiem. Van tijd tot tijd moet er ook een maatschappelijke herbeoordeling plaatsvinden, vindt hij. Maar het is naar zijn idee merkwaardig dat de overheid uurtarieven invoert en het logische gevolg in de vorm van groeiende omzetten bij een toenemende vraag naar zorg, niet wil accepteren. Sanders: “Ik wil geen waardeoordeel geven, maar er moet wel een keuze gemaakt worden. Of je stelt normen en leidt daar een tarief vanaf en je accepteert de gevolgen, of je neemt alle specialisten in loondienst. Daar we zouden Nederland een slechte dienst mee bewijzen. Het heeft tot gevolg dat de arbeidsproductiviteit daalt en er meer artsen nodig zijn.” (ANP)