Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, vindt het differentiëren van zorgpremies levensgevaarlijk. “Dat is een uitholling van de solidariteit”, aldus Van Boxtel zondag in Buitenhof. Hij vreest voor ‘selectief winkelen’ binnen verzekeringspakketten door cliënten.
Realiteitswaarde RVZ-nota
Van Boxtel reageert in Buitenhof op de discussienota over de toekomst van de zorg van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Op de vraag of het door de RVZ geschetste beeld bangmakerij is, reageert hij met een volmondig nee. Wat Van Boxtel betreft is het de realiteit en is het tijd om een offensief te starten om de ‘onderkant van de samenleving’ aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. Het differentiëren van zorgpremies is geen optie, stelt hij. Van Boxtel denkt aan belonen door positieve incentives.
Controleerbaarheid gedrag
Wel vindt de bestuursvoorzitter van Menzis dat de RVZ een stap te ver gaat wat de controleerbaarheid van gedrag betreft. Voor zorgverzekeraars is het onmogelijk gedrag te controleren. Van Boxtel ziet een rol weggelegd voor de zorgverleners. Zij zouden moeten ingrijpen als zij signaleren dat patiënten zich niet houden aan opgelegde voorwaarden als het stoppen met roken. Daarnaast is hij geen voorstander van de inloopcentra die de RVZ voorstelt. Er zijn al zoveel loketten. Menzis wil inzetten op meer werken met goede eerstelijns gezondheidscentra in de wijk. Hierdoor neemt volgens Van Boxtel de kwaliteit van zorg toe en het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen af. Menzis realiseert een kostendaling van honderd euro per verzekerde per jaar dankzij deze centra. Als deze lijn wordt doorgetrokken in Nederland, kan dat honderden miljoenen opleveren, stelt hij.
Eigen risico
Volgens Van Boxtel bestaat er in de politiek te weinig besef over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van de zorg in de toekomst. De focus ligt te veel op de korte termijn. Om problemen op de lange termijn te minimaliseren, is het van belang mensen meer bewust te maken van de kosten van zorg. Een verhoging van het eigen risico is daarvoor een goed middel, maar een eigen risico van 775 euro noemt Van Boxtel ‘echt extreem’. Daarnaast wil hij het eigen risico ook ‘een stukje’ inkomensafhankelijk maken en de zorgtoeslag beperken. Wat de Menzis-topman betreft is de tegemoetkoming in de zorgkosten uit de hand gelopen nu zo’n tachtig procent van de Nederlanders zorgtoeslag ontvangt.
Bureaucratie opruimen
Verder moet de bureaucratie in de zorg worden ‘opgeruimd’. Zo blijft de zorg op de lange termijn toegankelijk en betaalbaar. De ‘overmaat aan bureaucratie’ is volgens Van Boxtel ook debet aan de hoge salarissen van bepaalde groepen medisch specialisten. Doordat de normtijden langer zijn dan dat behandelingen in de praktijk in beslag nemen, is het logisch dat de inkomsten van specialisten oplopen. “Dan gaat de kassa gewoon rinkelen”, aldus Van Boxtel in Buitenhof. Hij wijst er wel op dat het slechts om een paar specialisten gaat die exorbitant veel verdienen en dat de vergelijking met de Balkenende-norm niet aan de orde is. Dit omdat de specialisten veel kosten maken, het ‘schone’ inkomen ligt zodoende lager. Van Boxtel is vóór het plan van Klink waarbij ziekenhuizen een budget voor specialisten krijgen.
Roger van Boxtel spreekt voor Skipr over duurzaamheid
Roger van Boxtel spreekt tijdens het Skipr event Sustainablity Congres en Gala 2010 op 2 juni aanstaande over het commitment van dertig bedrijven aan een duurzaam verdienmodel, een vermindering van verspilling en een maximale reductie van energieverbruik, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg.
Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.
Twitteren over het Skipr evenement? Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.