Een onderzoek naar een medicijn tegen delirium bij ernstig zieke patiënten op de intensive care is stopgezet nadat twaalf mensen die het medicijn kregen waren overleden. In de even grote groep die een placebo kreeg overleden in dezelfde tijd vier mensen. Dit meldt het NRC Handelsblad.
Traumatisch
Het onderzoek was ruim een jaar bezig, meldt het NRC. Er deden ruim honderd patiënten aan mee in ziekenhuizen in Utrecht, Rotterdam, Alkmaar, Apeldoorn en Leeuwarden. De onderzoekers bekeken of de patiënten door toediening van het medicijn rivastigmine eerder van een delirium afraakten. Delirium ontstaat bij meer dan de helft van de ernstig zieke patiënten op de intensive care en wordt gekenmerkt door ondermeer verwarring of extreme apathie, die dagen tot weken kan duren. Een delirium is voor patiënten een traumatische ervaring en verkort de levenskansen.
Alzheimer-medicijn
Doorgaans krijgen deliriumpatiënten het antipsychotische middel haloperidol, maar na een lovende publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde maakt rivastigmine sinds 2004 een opmars. Rivastigmine is door producent Novartis op de markt gebracht als middel tegen de ziekte van Alzheimer. Op sommige ic’s werd het middel bijna standaard verstrekt aan mensen met een hardnekkig delirium.
Onderzoek
Gedegen onderzoek naar de werking en bijwerking ontbrak tot op heden. Het nu gestaakte onderzoek roept in ieder geval vragen op. De veiligheidscommissie die het onderzoek begeleidt kan de verschillen in sterfte niet verklaren en derhalve ook niet uitsluiten dat rivastigmine de oorzaak is. De onderzoekers hebben inmiddels alle deelnemers op de hoogte gebracht en gesprekken gevoerd met nabestaanden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft begin mei gegevens opgevraagd en besloot eigen onderzoek te doen. “Dat betekent dat we gaan praten en kijken om er achter te komen of het onderzoek goed is opgezet en uitgevoerd,” aldus een IGZ-woordvoerder in het NRC.
Probiotica
Voor het UMC Utrecht is het de tweede keer in twee jaar dat het ziekenhuis betrokken is bij medicijnonderzoek waarbij onverwachte sterfte optreedt. In 2008 overleden 24 patiënten met ernstige alvleesklierontsteking na toediening van probiotica. In de controlegroep was de sterfte bijna drie keer lager. Eind vorig jaar velde de inspectie een hard oordeel over dit onderzoek.