Casemanagement in de dementiezorg kan een besparing opleveren van 500 miljoen euro per jaar. Mede hierom dient casemanagement een wettelijke grondslag te krijgen. Dat bepleit directeur Robbert Huijsman van het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ).
Creatieve oplossingen
Volgens Huijsman is casemanagement de ultieme combinatie van vraaggerichtheid, doelmatigheid en maatschappelijk rendement. Toch is er geen eenduidige wettelijke titel op grond waarvan casemanagement bekostigd kan worden. “Nu ritselt het van de creatieve oplossingen om casemanagers te bekostigen, zoals de AWBZ-functie begeleiding, mantelzorgondersteuning uit de WMO, DBC’s uit de GGZ, tijdelijke projectgelden en innovatiepotjes van het zorgkantoor”, aldus Huijsman in een blogbijdrage in Skipr. “Een landelijke lijn ontbreekt.”
Geen aparte regeling
Huijsman ziet verschillende mogelijkheden voor een betere financiering, zoals de AWBZ, Wmo of Zvw. Voorwaarde is dat patiënten vroeg in de dementieketen worden opgenomen, aangezien dit op termijn het meeste rendement op. Daarnaast moeten de programma’s aan dezelfde landelijke zorgstandaard voldoen. Huijsman is geen voorstander van een aparte regeling, want die is altijd tijdelijk en te gevoelig voor wisselende kabinetsstandpunten.
Regeerakkoord
Huijsman spreekt vanavond tijdens het Grote Verkiezingsdebat over Dementie in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Rode draad is de vraag hoe Nederland zich moet voorbereiden op de verdubbeling van het aantal dementiepatiënten naar een half miljoen. Prominente politici en deskundigen gaan in debat over de vraag wat hierover in het nieuwe regeerakkoord moet worden afgesproken. Naast Huijsman nemen onder anderen Jolande Sap (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Jan de Vries (CDA), Pia Dijkstra (D66) en directeur Philip Scheltens van het Alzheimercentrum van VU Medisch Centrum Amsterdam aan het debat deel. Freek de Jonge zal het debat met een intermezzo verrijken.