Zorgbedrijven maken een kwart uit van de bedrijven die voorkomen in de MKB Innovatie Top 100, de jaarlijst ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Het innovatienetwerk voor ondernemers Syntens, het ondernemersmagazine Bizz en NL Octrooicentrum hebben deze ranglijst dinsdag gepresenteerd.
Stimuleringsmaatregelen zorginnovaties
Dat 25 procent van deze innovaties uit de gezondheidssector komen, bewijst de kansen die de sector voor het MKB biedt en toont ook de stormachtige ontwikkeling waar deze sector zich in bevindt. Deze uitslag pleit voor het uitbreiden stimuleringsmaatregelen ten gunste van innovaties in de zorg. Dat stelt Syntens in een persverklaring.
I-Optics hoogstgenoteerde zorgbedrijf
Het hoogst genoteerde zorgbedrijf is I-Optics uit Den Haag. Dit bedrijf staat met de EasyScan Camera voor diabetesscreening op de tweede plaats in de MKB Innovatie Top 100.
Succesvolle innovaties
Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. De jury keek naar de originaliteit, impact, omzetpotentie en de mate van bescherming van de innovatie.
Rangschikking bedrijven uit de sector Human Health
02. I-Optics Geavanceerde camera maakt ‘eenvoudig’ foto’s van netvlies
08. Diabetes Management International BV Naaldloos insuline injecteren
15. Mobile Keys Altijd toegang tot deur als het echt nodig is
24. Manichand health Care Voetamputaties voorkomen bij diabetespatiënten
26. SilverFit B.V. Computerspel vervangt fysiotherapeut
28. Milson B.V. Mobiel ziekenhuis
29. Novicare Extra handen aan bed met tijdbesparende software
32. AED Solutions BV AED solutions biedt levensreddende hulp
41. Standing-Strong BV Lekker fitnessen in buitenlucht
44. Watter Preventieve en duurzame desinfectie
57. Versagrip Ergonomisch gereedschap voorkomt vermoeide chirurgen
60. Evalan B.V. Beter geneesmiddelengebruik
61. CustoMatraz Betere nachtrust voor patienten
63. Hospitrace Tracking en tracing chirurgische instrumenten
64. Endomed Slimme infuusstandaard voorkomt struikelen
68. Fineline Tattoo Studio Littekens onzichtbaar maken met tatoeages
68. Medisch Wellness Center Zeeland Littekens onzichtbaar maken met tatoeages
69. Vitaphone Telemedicine Geld besparen door medicijntrouw te bevorderen
70. Sensamove Goede mix tussen trainen, analyse en spel
73. Giesen Design Consultancy B.V. Veilig verdoven
76. Echo Pharmaceuticals BV Sneller beter door effectieve medicatie
77. Ortho Innovatief Zit- en mobiliteitsplannen voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking
78. 2M Engineering Limited Limited (BV) Nooit meer koude of warme voeten
80. Oogzorgnetwerk Oogbus brengt oogzorg dichterbij
82. Ducares Minder dierproeven!
Jury MKB Innovatie Top 100
Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is, stellen de organisatoren. De jury bestond uit Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD), Bart Stomphorst (investeerder en medeoprichter van postbedrijf Sandd), Joris Craandijk (partner van InnovativePartners en de bedenker van de beertender) en Arjan Kors (hoofdredacteur Bizz).
Financiering innovatie in Nederland ‘bedroevend slecht’
i-Optics-oprichter Michiel Mensink zocht twee jaar naar financiering voor zijn nieuwe apparaat dat de bestaande funduscamera’s – om een voorstadium van blindheid, diabetische retinopathie, mee vast te stellen – vervangt. Hij vond deze uiteindelijk bij de Amerikaanse overheid. “De innovatiefinanciering van de Nederlandse overheid is bedroevend,” oordeelt de uitvinder van de EasyScan. Via een Amerikaanse oogarts, die nu minderheidsaandeelhouder is, haalde hij een subsidie van 1,4 miljoen dollar binnen om een prototype te ontwikkelen. Een dergelijk optisch instrument vergt gemiddeld zeven jaar ontwikkelingstijd en ongeveer 3 miljoen euro investering. Voor het ontbrekende geld ging de ondernemer uiteindelijk in zee met de Nederlandse investeerder Aescap. “Die snappen life science en tech en de bijbehorende gebruikelijke lange ontwikkelingstijd,” verheldert Mensink. “We hebben twee jaar voorsprong op de concurrentie doordat we technisch goed zijn, met vier gepromoveerde ingenieurs in dienst. Volgend jaar brengen we twee nieuwe, vergelijkbare producten op de markt. Over vijf jaar verwachten we een omzet van honderd miljoen”.
Nieuw apparaat zonder nadelen
De bestaande funduscamera’s vond Mensink te groot, te duur en moeilijk te bedienen. Mensink, afgestudeerd natuurkundige met specialisatie Optica, bedacht een nieuw apparaat met de bekende nadelen aangepast tot voordelen: compact, goedkoop, eenvoudig in gebruik en nog beter ook: de EasyScan. Mensink: “De EasyScan is patiëntvriendelijker, want je hoeft niet te druppelen voor een oogscreening. Met de bestaande camera’s moet dat vaak wel en dan is je zicht urenlang troebel en kun je niet eens terug naar huis rijden na een oogartsbezoek”. Mensink over de maatschappelijke waarde van de vinding: “Gemiddeld heeft acht procent van de wereldbevolking diabetes en daarvan wordt maar een klein gedeelte gecontroleerd, in Amerika bijvoorbeeld slechts veertig procent. Als je er op tijd bij bent kun je blindheid voorkomen.”