Nederlandse huisartsen zijn kritisch over het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit het SP-onderzoek ‘De huisarts in nood’, dat de partij dinsdag presenteerde. Volgens de inventarisatie voelen de huisartsen zich het afvalputje van de zorg, doordat patiënten te snel uit het ziekenhuis worden ontslagen.
Weerstand tegen invoering EPD
Wegens twijfels over de toegevoegde waarde zegt slechts 7 procent achter demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) te staan bij de invoering van het elektronisch patientendosier (EPD). Ook is er weerstand tegen de marktwerking, want de vrees bestaat dat die tot meer bureaucratie en minder goede zorg leidt. Bijna 60 procent van de ondervraagde huisartsen zegt dat de administratie elke week meer dan acht uur kost. De SP benaderde voor het onderzoek 1900 huisartsen.
Onderhandelen met zorgverzekeraar
Meer dan de helft van de benaderde huisartsen zegt af te willen van het individueel onderhandelen met de zorgverzekeraars. Zo’n 84 procent heeft het gevoel dat de zorgverzekeraar steeds meer op de stoel van de arts gaat zitten en zich bemoeit met de inhoud van het huisartsenvak. Mogelijke bezuinigingen maken het geheel er niet beter op, want zo kunnen de husartsen minder goed optreden als regisseur in de zorg.
Meer huisartsen opleiden
De SP benaderde voor het onderzoek 1900 huisartsen. Volgens de SP kan de zorg door huisartsen verbeteren door bijvoorbeeld meer huisartsen op te leiden. Daardoor zou een arts minder patiënten in zijn praktijk hebben. (ANP)